„Colectiv”, în regia lui Alexander Nanau și care spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, se află pe lista filmelor și serialelor preferate în 2020 de fostul președinte american Barack Obama.

Barack ObamaFoto: Agerpres

Barack Obama a postat pe pagina sa de Instagram o listă cu filme și seriale apărute în 2020 și despre care fostul președinte spune că sunt preferatele sale în acest an.

La categoria filme, pe primul loc se află filmul produs printre alții de Denzel Washington și care o are în rolul principal pe Viola Davis - ”Ma Rainey's Black Bottom”. Filmul o are în centru pe cântăreața de blues Ma Rainey (Viola Davis), care intră în conflict cu managerul și producătorul săi albi.

Documentarul lui Nanau despre incendiul de la Colectiv este pe locul 7.

Barack Obama spune că în contextul în care, ”ca toată lumea, am fost blocați în case mult timp anul acesta”, a extins lista pentru a include toate ”poveștile vizuale” de care s-a bucurat anul acesta, indiferent de format.

Reamintim că documentarul „Colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, a fost desemnat sâmbătă seară cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film, în cadrul unei ceremonii desfăşurate online din cauza pandemiei.

„Colectiv” este şi propunerea României la Premiile Oscar 2021, în secţiunea "Cel mai bun lungmetraj internaţional", anterior numită "Cel mai bun film străin". Este prima oară când un documentar este propunerea României în cursa pentru premiile Academiei Americane de Film.

Premiera mondială a documentarului a avut loc în 2019 la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia.