Casio F-91W este singurul brand de ceasuri pe care Osama bin Laden l-a purtat în public, scrie Mediafax citând un material Vice.com. Un astfel de model de ceas poate fi văzut și la încheietura lui Ripley, personajul interpretat de actrița Sigourney Weaver în seria „Alien”, precum și a lui Barack Obama înainte să devină președintele SUA.

HotNews.roFoto: Hotnews

La 30 de ani de când a fost lansat, producătorul japonez încă produce trei milioane de bucăți de ceasuri Casio într-un an.

În 1980, noii angajați la Casio trebuiau să facă 10 zile de pregătire militară înainte să înceapă munca propriu-zisă. Este posibil ca experiența să îl fi influențat pe Ryusuke Moriai atunci când a gândit modelul Casio F-91W, pe care l-a descris „mic, plat și simplu”. Fără să își dea seama, designerul a creat ceasul perfect pentru luptă.

Managerul de marketing de la compania Casio din Marea Britanie pretinde că promovarea modelului F-91W nu este una ce poate fi catalogată „grozavă sau trendy”, ci „de nădejde și valoroasă”. Oricum ar fi, seria F a ceasurilor Casio, pe vremuri numite „miracole care se pot purta”, a atras rebelii din toată lumea.

Le poți vedea la încheieturile DJ-ilor, creativilor, membrilor Armatei zapatiste de eliberare națională, cât și a luptătorilor francezi pentru Statul Islamic.

Modelul F-91 este disponibil la prețuri între 10 și 25 de lire sterline în Europa și 2,50 lire în Orientul Mijlociu, ceea ce explică succesul de care se bucură acest tip de ceas. Însă obiectul este faimos și pentru faptul că este accesoriul preferat al membrilor organizației teroriste Al-Qaeda, fiind distruibuite în taberele de antrenament din Pakistan și Afganistan.

Jihadiștii apreciază rezistența modelului F-91W. Treci peste el cu mașina, îl lovești cu ciocanul, îl scapi în apă fiartă sau rece ca gheața și rezistă bine mersi.

În general, poți avea încredere că organizațiile teroriste aleg accesorii durabile, cum ar fi Kalaşnikovurile sau camionetele Toyota. Ceasurile F-91W sunt la fel de rezistente, prolifice și ieftine.

De asemenea, pot fi o componentă cheie într-o bombă. Mai exact, ceasul poate fi folosit pentru detonarea unei bombe artizanale datorită regulatorului pe care îl are, explica un comentator al postului național de radio NPR în 2011. Prin urmare, Departamentul american al Apărării a listat ceasul ca fiind printre detonatoarele preferate ale Al-Qaeda.

Ahmed Ressam, care voia să arunce în aer aeroportul din Los Angeles de Anul Nou, în 1999, avea patru bombe asupra lui atunci când a fost arestat, toate echipate cu ceasuri F-91W. Descris ca un „geniu” în fabricarea bombelor de către un fost expert american în contraterorism, și Ramzi Yousef, din Al-Qaeda, era cunoscut pentru faptul că folosea F-91W. Ceasul era atât de utilizat, încât Yousef a reușit odată să asambleze o bombă în toaleta unui avion. Se pare că un alt fost membru al Al-Qaeda, Tariq al-Harzi, a învățat mai mulți oameni care voiau să devină teroriști să construiască mecanisme de detonare similare. Mai târziu, el avea să intre în rândurile Statului Islamic.

Serviciile de informații din SUA au observat rapid modelul F-91W pe încheieturile luptătorilor Statului Islamic. Documente secrete publicate de Wikileaks, despre centrul militar de detenție din Guantanamo, arată că autoritățile pakistaneze au descoperit între 600 și 700 de ceasuri Casio în două ateliere din Karachi, și doar faptul că purtai unul era un motiv suficient de bun pentru a fi interogat. Fișa de evaluare a unui prizonier confirmă că „aproximativ o treime dintre deținuții de la Guantanamo care au fost capturați purtând astfel ceasuri cunoșteau corelarea accesoriului cu explozibilii”.

Problema este că F-91W sunt prea populare pentru a incrimina persoana care le poartă, spre deosebire de detonatoarele SEGA preferate pe vremuri de Al-Qaeda. Un presupus membru al organizației teroriste prins de SUA a subliniat că „Inclusiv militarii voștri le folosesc. Asta înseamnă că sunt și ei teroriști?”.

Dincolo de organizațiile teroriste, ceasurile F-91W sunt populare și în armatele obișnuite, în cea din Singapore, în taberele de antrenament ale Forțelor Aeriene ale SUA, în armata britanică și în Forțele Aeriene Regale. Designul simplu i-a atras și pe cei pasionați de modă cărora le place să modifice obiectele de la scopul lor inițial. Modiștii au injectat ulei mineral în ceasurile F-91W pentru a îl face mai rezistent la apă. O versiune, îmbunătățită cu ulei de măsline, pare să fi rezistat trei ani într-un rezervor cu apă cu o adâncime de 1.000 de metri.

De 30 de ani încoace, veteranul Ryusake Moriai conduce departamentul de design al Casio G-Shock. Modelul este cunoscut acum pentru designul mai robust, dar tot de inspirație militară: este mai lat și are un aspect mai dur. Modelul F-91W pare mic copil prin comparație.