După ce a ”ratat” Premiul Nobel pentru Pace, activista Greta Thunberg, o adolescentă de 16 ani din Suedia, a devenit cea mai tânără ”personalitate a anului” pentru revista Time, datorită capacității sale de a mobiliza milioane de persoane din lume să lupte pentru mediu, relatează AFP.

Greta Thunberg, la Madrid (sursa foto- twitter)Foto: Hotnews

”De 16 luni de când (a început protestul său), ea s-a adresat șefilor de stat și ONU, s-a întâlnit cu Papa, s-a certat cu președintele Statelor Unite și a inspirat patru milioane de oameni să se alăture grevei pentru mediu”, a spus revista Time, care a adăugat că Margaret Atwood a comparat-o cu Joan of Arc, potrivit Reuters.

Niciodată până acum revista americană, decernează premiul din 1927, onorează pe cineva atât de tânăr.

”Wow, este minunat, împart această onoare cu toți activiștii mișcării #FridayForFuture/ #VineriPentruViitor de peste tot”, a reacționat ea pe Twitter după anunț, după conferința pentru climat COP25 din Madrid, unde este și ea.

”Nimeni nu este prea mic pentru a avea un impact și pentru a schimba lumea”, a scris pe Twitter Obama Foundation.

”Nu puteam găsi pe nimeni mai potrivit pentru personalitatea anului”, a scris și Hillary Clinton.

De când a început protestele în august 2018, singură, în fiecare vineri în fața Parlamentului suedez, Greta, cum îi spune toată lumea, a inspirat mulțimi din ce în ce mai mari și tineri și bîtrâni să iasă în stradă pentru a cere liderilor lumii să ia măsuri radicale pentru a limita încălzirea globală.

Thunberg, care împlinește 17 ani în ianuarie, se află în acest moment la Madrid la un summit al Națiunilor Unite pe mediu, unde liderii lumii se ceartă cu privire la modul în care să implementeze acordul din 2015 de la Paris, care vizează prevenirea potențial catastrofică a încălzirii globale.

Citește și:

VIDEO Greta Thunberg primește un Nobel alternativ. Hăituită și aclamată la Madrid, ea spune: „Am obținut multe, dar din nou nimic”