Doi membri externi ai Comitetului Nobel pentru Literatură și-au dat demisia luni după ce au criticat Academia Suedeză, lovită de scandal, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Academia de 233 de ani a fost forțată să ia mai multe măsuri după un scandal sexual care l-a implicat pe soțul unei foste membre și care a escaladat atât de tare încât a fost nevoie de amânarea decernării premiului Nobel pentru Literatură 2018.

Membrii externi au fost adăugați pentru a oferi ajutor Comitetului Nobel în a alege candidații pe care Academia să îi voteze pentru premiu.

Autorul Kristoffer Leandoer a spus că pleacă pentru că nu are ”nici răbdarea nici timpul” pentru a aștepta ca reformele din cadrul Comitetului să fie duse la capăt.

”Academia și cu mine avem o perspectivă diferită asupra timpului, un an este prea mult pentru viața mea și prea scurt pentru viața Academiei”, a scris el într-un articol în ziarul Svenska Dagbladet.

Leandoer a spus că decizia sa nu este legată de faptul ca premiul din 2019 să fie dat controversatului autor austriac Peter Handke, pentru care Academia a primit critici din țară, cât și din străinătate.

Dar Gun-Britt Sundstrom a spus într-o declarație că alegerea lui Handke a fost interpretată ca și cum literatura ar fi deasupra politicii și ea nu împărtășește această viziune.

Handke a fost puternic criticat pentru portretizarea Serbiei ca victimă în timpul războaielor din Balcani și pentru că a participat la înmormântarea fostului președinte iugoslav Slobodan Milosevic. Milosevic a murit în 2006 la Haga, unde trebuia să fie judecat pentru crime de război.

Academia a confirmat că Leandoer și Gun-Britt Sundstrom au părăsit comitetul, care până astăzi a fost format din patru membri ai Academiei Suedeze și cinci membri externi.