Alpinistul nepalez Nirmal Purja a reuşit vineri să escaladeze vârful Manaslu şi să stabilească astfel un nou record, după ce a cucerit 13 dintre cei 14 cei mai înalţi munţi din lume într-un interval de şase luni, a anunţat vineri organizatorul expedieţiei sale, scrie Agerpres, citând DPA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fost soldat în armata Marii Britanii, bărbatul în vârstă de 36 de ani se află într-o misiune de escaladare a celor 14 vârfuri de peste 8.000 de metri de pe Terra într-un interval de 7 luni.

''El a reuşit să escaladeze Manaslu, vineri dimineaţă'', a anunţat Thaneswar Guragai din cadrul Seven Summits Trek din Kathmandu.

Manaslu este al optulea cel mai înalt munte din lume, având altitudinea de 8.163 de metri.

În cadrul misiunii sale, Nirmal Purja a întâmpinat un obstacol după ce autorităţile chineze au decis restricţionarea accesului în acest sezon pe Shishpangmaa, al 14-lea pisc din clasamentul celor mai înalţi munţi din lume, invocând motive de siguranţă după înrăutăţirea condiţiilor meteorologice.

''Sper că îmi vor permite să escaladez (muntele) în numele efortului uman'', a scris alpinistul nepalez pe contul său de Twitter, luni, înainte de a urca pe Manaslu.

În 1987, alpinistul polonez Jerzy Kukuczka a încheiat cu succes escaladarea celor 14 cei mai înalţi munţi din lume, tentativă finalizată după şapte ani, 11 luni şi 14 zile.