Bărbați cu căciuli de blană albe călărind ​în stepă, tehnologie modernă, un iaht alb tăind valurile unei Mări Caspice de un albastru rar văzut, sunt câteva dintre imaginile idilice din videoclipul de promovare a Forumului Economic al Mării Caspice, care se desfășoară în aceste zile în Awaza pe care ministrul de Externe al Turkmenistanului a catalogat-o ca un Las Vegas al țării.

SteagFoto: Captura video

Imaginile arată o națiune prosperă, însă realitatea pentru cei 5,8 milioane de turkmeni este cu totul alta, scrie CNN, într-un material titrat „Aceată țară e mai izolată decât Coreea de Nord”. Potrivit sursei citate, turkmenii trăiesc în izolare totală, mass-media este sub control strict, încălcarea drepturilor omului este frecventă, activiștii dispar adesea fără urmă, iar munca forțată este frecventă, potrivit Human Rights Watch.

Ca izolare, Turkmenistanul rivalizează cu Coreea de Nord. Anual puțin peste 6.000 de străini vizitează țara, iar vizele sunt extrem de greu de obținut. Awaza este goală în cea mai mare parte a anului.

Turkmenistanul a reușit să supraviețuiască datorită rezervelor mari de gaze, însă prăbușirea prețurilor acestora în ultimii ani au adus țara în pragul colapsului.

În magazine nu este mâncare, iar oamenii trebuie să stea la cozi în fiecare dimineață pentru a obține puțină pâine, zahăr sau făină.

Turkmenistanul este condus de Gurbangulî Berdîmuhamedov după moartea predecesorului său Saparmurat Niazov, în 2006. Berdîmuhamedov şi-a dezvoltat propriul cult al personalităţii şi beneficiază, la fel ca Niazov, de o statuie în aur cu efigia lui în capitala turkmenă Aşhabat. Având un control total, în 2017 el a înregistrat un scor de cu 98% la alegeri.

În ultima perioadă au existat speculații intense în privința stării sale de sănătate, mai ales că în ultima lună a apărut în mass media de stat de doar trei ori, când în mod normal era prezent zilnic în buletinele de știri. Oficialii susțin însă că Berdîmuhamedov este bine și se află în concediu.