Cântăreața din Barbados a stârnit dezbateri aprinse pe internet în urma apariției unor fotografii de la o ședință foto pentru revista Harper's Bazaar, ediția din China. În pozele care au apărut marți pe contul de socializare al revistei, Rihanna apare ținând în mână un evantai chinezesc și poartă o rochie modernă la care a accesorizat un sash roșu (un brâu care face parte din „hanfu”- rochia tradițională chinezeacă), scrie CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

În altă fotografie, cântăreața apare purtând ornamente de aur în păr care amintesc de moda regală din China antică. Intenția fotografiilor a fost de a arăta ce se întâmplă atunci când „simbolul stilului occidental se întâlnește cu estetica asiatică ", conform descierii de pe pagina de Instagram a revistei. Totuși, reacția online a fost împărțită.

Unii utilizatori ai rețelelor sociale au lăudat imaginile, în timp ce alții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acceptarea ca o persoană care nu face parte din populația chineză să se împodobească cu elemente din istoria și cultura țării.

„O iubesc pe Rihanna, însă nu putem accepta tot ce face doar pentru că este vorba despre ea”, a scris un fan pe o rețea de socializare. Reacțiile primite din China (postate pe rețeaua lor de socializare Weibo) au fost în principal pozitive: „ Ea este străina care se potrivește cel mai bine cu stilul chinezesc”, a spus un fan.

Totuși, la nivel mondial, pe platformele Instagram și Twitter, comentariile utilizatorilor sunt la polul opus: „Dacă voiați să creați un aspect asiatic, de ce nu ați invitat artiști asiatici?" a spus un utilizator al aplicației Instagram. „Ăsta este un adevărat pumn în fața culturii asiatice", scrie un alt utilizator.

Dezbaterea privind însușirea culturală - cine poate purta obiecte tradiționale și în ce condiții – există deja de ani de zile, dar în ultimii ani problema a devenit din ce în ce mai vizibilă.

În ultima lună, Kim Kardashian West a fost acuzată de însușire culturală după ce a lansat o marcă de lenjerie numită „Kimono”. În urma reacțiilor negative, West a declarat pe Instagram că a acționat „cu cele mai bune intenții în minte" și că va redenumi brandul.