Un tânăr din California a pledat vinovat luni pentru că a furat de la o grădină zoologică cel mai vârstnic exemplar de lemur catta care trăieşte în captivitate în America de Nord pentru a-l transforma în animalul său de companie, scrie Agerpres, citând AFP.

LemurianFoto: Pixabay

Aquinas Kasbar, de 19 ani, a recunoscut în faţa unui judecător local că a intrat prin efracţie la grădina zoologică din Santa Ana, din apropiere de Los Angeles, într-o noapte, în iulie 2018, pentru a-l fura pe Isaac, un lemurian în vârstă de 32 de ani.

Potrivit documentelor legale, tânărul a abandonat animalul a doua zi într-o cutie de plastic, pe treptele unui hotel, însoţit de un mesaj care indica faptul că acesta aparţinea unei grădini zoologice şi trebuia predat poliţiei.

Isaac nu a avut de suferit în urma acestei aventuri şi a revenit în incinta sa, într-o stare de sănătate bună.

Răpitorul său, prins de poliţia din Newport Beach, se confruntă însă cu perspectiva unei pedepse de un an de închisoare şi o amendă de 100.000 de dolari.

Lemurienii catta, faimoşi pentru coada lungă, cu dungi alb şi negru, figurează pe lista celor 25 de primate cele mai ameninţate cu dispariţia. De obicei, ei trăiesc până la 20 sau 25 de ani.

Potrivit revistei Scientific American, pe insula Madagascar, de unde sunt originari aceşti lemurieni au rămas doar 2.000 - 2.400 de exemplare - o cifră în scădere cu 95% faţă de anul 2000.