Bărbații consideră că o societate condusă de femei ar valoriza pacea, arta și frumosul, ar avea un nivel ridicat de educație, dar ar fi mai stresantă, relevă datele unui studiu dat publicității cu ocazia zilei de 8 Martie de Unlock Market Research și Global Women in PR România.

Ziua femeiiFoto: Wikipedia

Dacă ipotetic societatea ar fi condusă de femei, majoritatea bărbaților cred că aceasta ar fi orientată către frumos și artă (59%) și pacifistă (50%). Alte aspecte pozitive ar fi că acea societate ar avea un nivel ridicat de educație (46%), ar fi ecologistă/orientată spre sustenabilitate (42%), optimistă (40%), bine planificată, organizată (39%), dinamică, activă (38%), tolerantă, deschisă (38%), cu o calitate a vieții ridicată (35%) Dar, în opinia bărbaților, o astfel de societate ar fi și mai stresantă (25%), orientată spre plăcere și succes imediat (23%), instabilă economic și politic (21%), individualistă și egoistă (18%).

Femeile au o părere cu mult mai bună despre o societate condusă de ele, majoritatea apreciind că societatea condusa de ele ar fi orientată către frumos și artă (77%), cu un nivel ridicat de educație (76%), bine planificată, organizată (72%), dinamică, activă (71%), optimistă (68%), cu o calitate a vieții ridicată (66%), ecologistă/orientată spre sustenabilitate (64%), cu șanse egale pentru toți (63%) și pacifistă (59%).

În plus, femeile văd mai puține aspecte negative ale unei societăți conduse de ele decât bărbații, deși primele două sunt aceleași cu ordinea inversată, respectiv orientarea spre plăcere și succes (19%) și stresantă (15%). Un alt aspect negativ evidențiat de femei în studiu în cazul ipotetic al unei societăți matriarhale este natalitatea în scădere (12%).

Percepția generală a celor chestionați față de situația actuală este că societatea este condusă în mai mare parte de bărbați (62%).

Studiul a avut atât o parte calitativă cât și o parte cantitativă realizată online pe un eșantion reprezentativ urban, bazat pe 600 de chestionare, 317 completate de femei și 283 de bărbați. Percepția generală a celor chestionați față de situația actuală este că societatea este condusă în mai mare parte de bărbați (62%).