În 1991, Kim Sin-yeol și soțul său au luat decizia neobișnuită de a se muta pe insulele Dodko care fac obiectul unui război diplomatic de uzură între Coreea de Sud și Japonia.

KimFoto: Captura video

Până în 2017, femeia a făcut scufundări, însă din cauza sănătății a trebuit să renunțe. După moartea soțului său, în octombrie anul trecut, Kim Sin-yeol a rămas singurul rezident permanent al insulelor, potrivit CNN.

Periodic, pe insule vin și pleacă și alți oameni, în special poliști, operatori ai farurilor, dar și turiști.

„Ea spune că a trăi în Dokdo este relaxant. Când este acolo, mintea ei este liberă”, a declarat ginerele femeii.

Insulele Dodko sunt disputate de zeci de ani de Coreea de Sud și de Japonia. ​Insulele, care sunt situate la o distanţă aproximativ egală faţă de cele două ţări, sunt mici, dar se află în zone de pescuit, care ar putea conţine, de asemenea, mari depozite de hidrocarburi.

În raportul său diplomatic din 1963, Japonia a emis pentru prima dată pretenţii teritoriale asupra grupului de insuliţe nelocuite, care potrivit Tratatului de Pace de la San Francisco din 1951 au revenit coreenilor. Japonia nu recunoaşte însă autoritatea Coreii de Sud asupra insulelor pe care le revendică sub numele de Takeshima.

Din 1986 încoace, Coreea de sud organizează de două ori pe an manevre militare în zonă în scenariul, puțin probabil însă, al unui atac japonez.