Comandamentul pentru apărare aerospaţială nord-americană (NORAD) a anunţat că va monitoriza şi anul acesta călătoria lui Moş Crăciun în jurul lumii, deşi, de vineri, de la miezul nopţii, activitatea administrației federale din SUA a fost blocată parțial, potrivit newsweek.com.

Mos CraciunFoto: Captura video

„În caz că activitatea guvernului va fi blocată, NORAD va continua tradiţia sa de 63 de ani de a-l monitoriza pe Moş Crăciun pe 24 decembrie. Personalul militar care se ocupă de program este sprijinit de aproximativ 1.500 de voluntari, care fac monitorizarea posibilă în fiecare an", se arată într-un mesaj publicat vineri pe contul de micro-blogging Twitter al North American Aerospace Defense Command (NORAD).

Activitatea administrației federale din SUA a fost blocată parțial începând de la miezul nopții de vineri spre sâmbătă, după ce membrii congresului nu au reușit să ajungă la un compromis pe tema bugetului, ca urmare a disensiunilor referitoare la finanțarea construirii unui zid la frontiera cu Mexicul. Trump a declarat că iminenta blocare parțială a unor părți cheie din administrația federală ar putea dura "foarte mult timp" și a încercat să arunce vina pentru acest lucru pe democrați, care se opun planului său de construire a unui zid la frontiera cu Mexicul. Din acest motiv, peste 420.000 de angajaţi ai administraţiei federale vor lucra fără să fie plătiţi - însă ar trebui să primească niște compensații -, iar alţi 380.000 vor fi în şomaj tehnic, anunţă CBS News. Aceasta este pentru a treia oară anul acesta când activitatea administraţiei federale din SUA este blocată, notează CNN.

NORAD este finanţat de Departamentul Apărării, care nu îşi suspendă activitatea în astfel de blocaje.

Programul "Santa Tracker" monitorizează traseul lui Moş Crăciun în ajun, indicând opririle şi chiar momentul sosirilor în diferite locuri. Programul oferă şi detalii despre vremea de la Polul Nord şi o numărătoare a cadourilor. Copiii pot viziona filme, asculta colinde şi afla informaţii despre NORAD şi Moş Crăciun. Programul de monitorizare începe pe 24 decembrie, la ora 07.00 GMT (09.00, ora României), pe noradsanta.org. NORAD a început această "supraveghere aeriană" din întâmplare, în 1955, când o reclamă a dat, din greşeală, numărul de telefon de la Comandamentul Continental de Apărare Aerospaţială din Colorado Spring (predecesorul NORAD) pentru a-l contacta pe Moş Crăciun. Un colonel le-a răspuns copiilor pentru a nu-i dezamăgi şi apoi a devenit o tradiţie.