În ciuda denumirii comune a acestui preparat, cartofii prăjiți sunt de origine belgiană fără îndoială, cel puțin conform lui Albert Verdeyen, bucătar-șef și co-autor al Carrément Frites, potrivitBBC.

Cartofi prajitiFoto: MorgueFile.com

Istoria spune că prima dată, cartofii prăjiți au apărut în Namur, Belgia unde localnicii aveau ca preparat preferat peștele prăjit. Când râul Meuse a înghețat într-o iarnă din 1680, oamenii au prăjit cartofi în locul peștilor mici cu care erau obișnuiți și așa au apărut cartofii prăjiți.

Susținătorii acestei povestiri spun că orașul belgian amintit nu este doar locul în care i-au apărut cartofii prăjiți, ci și locul în care au căpătat acest nume. Soldații americani, staționați în regiunea francofonă în timpul primului război mondial, ar fi numit acest produs "cartofi prajiti".

Deși Belgia solicită în prezent Unesco să desemneze în mod oficial cartofii prăjiți drept simbol național, unii susțin că această legendă nu este foarte clară.

Istoricul culinar Pierre Leclercq, profesor la Universitatea din Liège, a scris într-un articol despre istoria cartofilor prajiti că povestea nu este "plauzibilă".