Credem că știm ce înseamnă atunci când o pisică toarce. Acesta este, probabil, cel mai cunoscut indicator al satisfacției unei pisici și este adesea asociat cu o imagine de care ne lovim peste tot: pisica este mângâiată, se "gudură" și toarce, relateazăBBC.Contrar credinței comune, felinele nu torc doar în momentele în care sunt fericite sau mulțumite de ceva anume.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cum se declanșează această acțiune a felinelor a fost pentru mult timp un subiect controversat și îndelung dezbătut. Unii susțin că torsul este strâns legat de sânge - care circulă până la vena cavă inferioară, o venă care transporta sânge neoxigenat în partea dreaptă a inimii.

Cercetările mai amănunțite, însă, arată că torsul unei pisici provine, de fapt, de la mușchii laringelui. Mișcarea felinelor determină dilatarea și contractarea glotei (partea laringelui care înconjoară corzile vocale), în timp ce aerul vibrează de fiecare dată când pisica inspiră sau expiră. Rezultatul? Pisica toarce.

Chiar dacă oamenii de știință sunt acum destul de siguri că acesta este procesul prin care apare torsul, nu există încă un răspuns definitiv cu privire la ceea ce declanșează răspunsul. Cel mai probabil, sunt de părere cercetătorii, este vorba despre un oscilator neural din creierul pisicii.

De ce torc, totuși, pisicile?

Contrar credinței comune, felinele nu torc doar în momentele în care sunt fericite sau mulțumite de ceva anume.

Pisicile încep să toarcă după câteva zile de la naștere, ceea ce o ajută pe mamă să își localizeze puii pentru a îi hrăni. Acest obicei poate persista și în viața adultă - pisicile torc atunci când mănâncă sau torc pentru a își anunța stăpânii că este ora mesei.

De asemenea, multe feline torc atunci când inspectează un mediu nou, în care nu au mai fost înainte.

Totodată, se pare că pisicile pot toarce chiar și după o sperietură - cum ar fi urmărirea de către un câine.