Arheologii au descoperit lângă Assuan, în sudul Egiptului, un atelier de ceramică datând din perioada Imperiului Vechi - cu o vechime de peste 4.500 de ani, a informat Ministerul pentru Antichităţi, citat de AFP și preluat deAgerpres.

Templul din Kom OmboFoto: Wikipedia

Descoperirea a fost făcută în timpul excavaţiilor la templul din Kom Ombo, de pe malul Nilului, situat la 40 kilometri nord de Assuan.

Atelierul datează din perioada celei de-a IV-a dinastii (între ani 2.613 şi 2494 î.Hr.) - perioadă în care au fost construite piramidele de pe platoul Giza, de lângă Cairo, a explicat secretarul general al Consiliului suprem pentru antichităţi egiptene, Mustafa Waziri.

Printre vestigiile descoperite de misiunea arheologică figurează şi o roată de olărit realizată din piatră. "Este una dintre rarele descoperiri care aduc la lumină viaţa de zi cu zi, activităţile industriale şi dezvoltarea artei în Egiptul Antic", a precizat Waziri.

Descoperirea arată totodată "îmbunătăţirea şi adaptarea instrumentelor folosite în industria respectivă pentru a satisface exigenţele vieţii cotidiene", a mai subliniat oficialul.