​Antioxidantii sunt nelipsiti din literatura de specialitate medicala in ultimii 20 de ani, inca de cand oamenii de stiinta au inceput sa inteleaga modul in care radicalii liberi contribuie la aparitia bolilor cronice.

Efectul anxiodantilor asupra organismuluiFoto: YouTube

In schimb, radicalii liberi apar in organism ca urmare a proceselor metabolice, iar in majoritatea cazurilor antioxidantii actioneaza prin stabilizarea efectului nociv al acestora asupra sanatatii organismului si mentin daunele rezultate la nivelul minim.

Problema este ca antioxitatii iau mai multe forme, de la vitamina C, E si beta-caroten, flavonoide si plifenoli, pana la minerale precum manganul si seleniul, iar fiecare tip de antioxidanti are un efect diferit asupra celulelor organismului.

In ultimii ani, cercetatorii au declarat ca beta-carotenul poate creste riscul de deces pe fondul cancerului pulmonar si al bolilor de inima in randul fumatorilor.

Un articol publicat in revista de specialitate "Trends in Pharmacological Sciences" arata ca antioxidantii pot aduce beneficii organismului uman numai daca sunt utilizati in doze adecvate, scrie healthland.time.com.

Materialul video de mai jos, realizat de editorii canalului de youtube Seeker, face un rezumat al constatarilor la care au ajuns specialistii in ultimii ani in urma cercetarilor efectuate pe tema efectelor antioxidantilor asupra sanatatii organismului.

Citeste si: