Ati intrat vreodata intr-o disputa pe Twitter, Reddit sau Facebook? Poate veti incepe una si pe baza acestui articol. Potrivit unor noi cercetari, se pare ca certurile sunt atat de des intalnite in social media deoarece persoanele devin "dezumanizate" si este mult mai usor sa fii convins de opinia cuiva atunci cand il vezi sau il auzi vorbind cu voce tare, scrieiflscience.com.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din California Berkley (UCB) si de la Universitatea din Chicago au stabilit ca modul in care cineva argumenteaza ceva poate afecta perceptiile altora.

Cercetatorii au urmarit 300 de persoane care au citit, ascultat sau au privit pe cineva care isi sustinea un punct de vedere. Persoanele au abordat subiecte care au legatura cu razboiul, avortul sau genurile muzicale. Participantii au fost intrebati cat de bun considera ca este argumentul dat de celalalt.

Cei care au ascultat sau au avut in fata o persoana care isi sustinea un punct de vedere cu care nu au fost de acord au fost mai putin susceptibili sa dezumanizeze acea persoana in comparatie cu cei care doar au citit o astfel de opinie.

Cercetatorii sustin ca vorbirea poate semnala celuilalt si capacitatea mentala a cuiva. Prin urmare, cei care au purtat o discutie fata in fata au fost mai putin susceptibili sa se gandeasca la comunicator ca "avand o capacitate diminuata de a gandi sau a simti". Se pare ca respectam opinia cuiva mult mai mult atunci cand putem aprecia faptul ca persoana care o exprima este umana si inteligenta, nu doar cineva anonim de pe social media.

Studiul este publicat in revista Psychological Science.