O echipa de cercetatori chinezi si japonezi au aratat faptul ca cimpanzeii sunt capabili sa invete regulile jocului "piatra-hartie-foarfeca", acest lucru insemnand ca pot intelege relatii circulare si pot recunoaste modele extinse, informeazaIFL Science.

cimpanzeuFoto: Captura YouTube

Cimpanzeii nu trimiteau semnale aleatorii cu mana oponentilor lor. La sfarsitul antrenamentelor, acestia jucau la acelasi nivel de indemanare cu cel al unui copil de patru ani.

Noul studiu publicat in jurnalul "Primatele" explica cum au reusit cercetatorii de la universitatile Kyoto din Japonia si Peking din China sa antreneze cimpanzeii folosind un program pe calculator.

Cimpanzeii au stat intr-o cabina cu un ecran tactil si li s-au aratat doua semne ale mainii. Sarcina lor a fost sa ghiceasca care semn e mai puternic, bazandu-se pe regulile jocului. Daca raspunsul era corect, primatele erau rasplatite cu o bucata de mar si un sunet de clopot. Daca raspunsul era gresit, se auzea un zgomot de sirena.

Dupa o medie de 307 sesiuni de antrenament, cinci din sapte cimpanzei au fost capabili sa recunoasca corect optiunea in peste 90% din cazuri.