Un sigiliu imperial chinezesc ce dateaza din secolul al XVIII-lea a fost vandut cu pretul record de 21 de milioane de euro, depasind de peste 20 de ori estimarile specialistilor, la o licitatie organizata la Paris, informeaza BBC, citat de News.ro.

Sigiliu ce a aprtinut imparatului chinez QianlongFoto: Captura YouTube

Licitatia, organizata miercuri in capitala Frantei, a fost castigata de un colectionat chinez care a preferat sa nu isi dezvaluie identitatea, au precizat reprezentantii organizatorilor - casa Drouot.

Sigiliul are dimensiunea unei palme umane si a fost realizat din steatita - un tip de roca - rosie si alba. A fost unul dintre cele cateva sute de sigilii oficiale ce au apartinut imparatului Qianlong (25 septembrie 1711 - 7 februarie 1799), unul dintre imparatii cu cele mai lungi domnii din China.

Precedentul record mondial pentru un sigiliu imperial chinezesc vandut la licitatie a fost stabilit in 2011, cand un astfel de obiect a fost tranzactionat cu pretul de 14 milioane de euro.

Sigiliul vandut miercuri de casa Drouot a fost cumparat de un tanar medic din armata franceza care a vizitat China la sfarsitul secolului al XIX-lea si a ramas in posesia familiei sale pana la aceasta licitatie.

Specialistii se asteptau ca acest sigiliu sa fie vandut la un pret cuprins intre 800.000 de euro si 1 milion de euro.

Imparatul Qianlong, un avid colectionar de arta care a condus China aproape tot secolul al XVIII-lea, era el insusi un artist si folosea astfel de sigilii spectaculoase pentru a a-si semna documentele si a comandat mai mult astfel de obiecte gratie maiestriei cu care acestea erau realizate.