​De-a lungul timpului cercetatorii au incercat sa inteleaga comportamentul lichidelor si evenimentele ce au loc atunci cand doua sau mai multe picaturi din acelasi lichid se unesc. In acest sens, studiile de specialitate ce fost realizate incepand cu anii 1960 s-au concentrat asupra fenomenului de coliziune a picaturilor de apa.

Proprietatile misterioase ale apeiFoto: Captura YouTube

Atunci cand o picatura de apa cade pe o suprafata de apa sau intr-un vas in care exista deja apa intr-o cantitate insemnata, imbinarea instantanee este de asteptat. Cu toate acestea, unele picaturi de apa pot pluti pentru cateva momente pe suprafata apei inainte de a se contopi cu restul lichidului.

Acest fenomen poate fi observat in balti atunci cand ploua sau in apa de la robinet ce curge in chiuveta.

In ciuda acestei experiente comune, observate in viata de zi cu zi, si a unor serii de cercetari stiintifice relevante, conceptul de coalescenta intarziata ramane contraintuitiv, conform unui studiu publicat in urma cu sase ani in jurnalul american online PubMed Central.

In materialul video de mai jos, autorul seriilor de experimente ale canalului de youtube Smarter Every Day incearca sa inteleaga de ce are loc acest fenomen misterios.

Materialul a fost publicat in urma cu aproximativ o saptamana si a inregistrat deja 753 de mii de vizualizari.

Citeste si: