​In cele doua materiale video de mai jos ne este prezentat testul dezvoltat de psihologul Peter Watson - o metoda experimentala celebra pentru testarea proceselor de rationament logic in cazul subiectilor umani - si rezolvarea acestuia.

Testul de logica dezvoltat de psihologul Peter WatsonFoto: captura ecran

In cadrul testului, Watson a prezentat volutarilor patru carti de joc, doua pe fata, doua pe dos, si i-a intrebat care este cea mai scurta cale pentru a afla daca urmatoarea afirmatie este adevarata: daca o carte de joc afiseaza un numar par, atunci dosul acesteia este de culoare albastra.

Desi autorul a declarat ca testul este de dificultate usoara, 90% dintre subiectii sai au dat raspunsul gresit pe perioada testarilor. La final, psihologul a subliniat ca subiectii ar da raspunsuri similare chiar daca ar fi sa participe inca o data la efectuarea testului, accentuand cu acest prilej cat de irationali suntem.

Ani mai tarziu, psihologul Daniel Kahneman a emis ipoteza conform careia in cadrul testului, subiectii au de-a face cu o lupta intre doua sisteme cognitive, declansate de modul in care este formulata intrebarea: dintre acestea, un sistem tinde sa ia caile de gandire mai scurte si antrenate mai des de-a lungul timpului - pentru ca sunt mai usor de accesat, pe cand celalalt sistem tinde sa angajeze gandirea abstracta, mai greu antrenata, scrie mentalfloss.com.

Citeste si: