​Sa iti faci multe fotografii cu tine este deseori considerat un lucru nesanatos si care provoaca dependenta, insa un studiu recent sugereaza ca aceasta activitate iti poate de fapt imbunatati starea de spirit, relateaza The Guardian.

Timpul de selfieFoto: Captura YouTube

Google estimeaza ca, in 2014, cel putin 93 de milioane de selfie-uri pe zi au fost postate doar pe telefoanele Android, iar un studiu realizat de Centrul Pew Research arata ca peste 91% dintre adolescenti au postat un selfie online.

Insa omniprezentul selfie este mai degraba asociat in mass-media cu urmari nefericite. Anul trecut, mai multi oameni au murit in intreaga lume in timp ce isi faceau selfie-uri decat atacati de rechini - majoritatea dupa ce au cazut de la inaltime, dar si loviti de vehicule sau chiar impunsi de taur.

Selfie-urile au fost de asemenea asociate cu probleme de sanatate mintala - un studiu realizat de Universitatea din Ohio relevand ca cei care posteaza cele mai multe astfel de fotografii pe retelele sociale au bifat de asemenea in chestionare si cele mai multe trasaturi narcisice si psihopatice -, dar si cu tulburarea dismorfica corporala, in care oamenii sunt excesiv de preocupati de un defect imaginar sau de un defect fizic minor.

Dar ne poate face cu adevarat selfie-urile fericiti? Studiul care sugera ca acestea ar putea fi legate de fericire a fost destul de restrans. Acesta consta in selfie-urile facute de 14 studenti, de trei ori pe zi timp de trei saptamani, zambind indiferent de starea lor. Fotografiile au fost tinute pe o aplicatie pentru Android, putand fi vazute doar de studenti si cercetatori. Nimic nu a fost postat pe retelele de socializare, insa cand studentii se uitau la propriile lor fete zambitoare, starea lor de spirit se imbunatatea considerabil.

Insa Yu Chen, cel care a condus cercetarea, este convins ca aceasta nu arata ca facutul de selfie-uri i-au facut pe studenti fericiti. "Nu selfie-urile te fac fericit, ci faptul ca zambesti", spune Chen.