Islanda a permis parintilor din aceasta tara sa le dea fiicelor lor prenumele Angelina, dupa celebra actrita americana. Pana miercuri, acesta se numara printre numeroasele nume interzise in aceasta tara care promoveaza mentinerea "coeziunii lingvistice", informeaza AFP, citata de Agerpres.

Lista cu prenume permise in Islanda este autorizata de Comisia Numelor (Mannanafnanefnd in islandeza), care o mareste, in mod legal, la cererea parintilor.

Comisia a anuntat, miercuri, 11 exceptii incluse pe aceasta lista, printre care se numara si Angelina, cu accent pe ''i'', conform gramaticii islandeze, dar si Luna, Hofdes sau Eilef ￯ nume feminine ￯ si Eyjar si Keran ￯ masculine.

Comisia actioneaza in interesul copilului si asigura compatibilitatea prenumelor cu traditia si limba islandeza, insa multi locuitori o vad ca pe un lucru invechit care, intr-o tara in care traiesc din ce in ce mai multi emigranti, da nastere uneori la situatii complicate.

Zilele acestei Comisii par a fi numarate, mai arata AFP. Guvernul a publicat, in iunie, un proiect de lege care califica drept demodata obligatia de a alege un prenume islandez. Insa legea nu va fi votata mai devreme de alegerile legislative de la 29 octombrie.

Dupa colonizarea din secolele al IX-lea si al X-lea, insula izolata din Atlanticul de Nord, a mentinut o coeziune culturala care a dus la o evolutie relativ lenta a limbii sale.

O alta curiozitate este perpetuarea traditiei numelui patronimic, potrivit careia, fiii unui barbat care are prenumele Sigurdur, sa se cheme Sigurdsson, iar fiicele sale Sigurdardottir.