La problema de data trecută cu calendarul am primit o soluție foarte ingenioasă de la Lucian Preda. Pentru a afișa toate zilele unei luni este suficient să inscripționăm fețele cubului cu următoarele combinații: 000, 001, 010, 011, 100 și 101, respectiv 000, 001, 010, 011, 110 și 111. În felul acesta putem afișa toate zilele lunii în... cod binar. (Pentru simetrie am pus câte trei cifre și acolo unde nu erau neapărat necesare.)

HotNews.roFoto: Hotnews

Alfie și Balfie pornesc cu bicicleta pe un circuit de 2 km, din același punct și în aceeași direcție. Alfie merge cu 15 km/oră iar Balfie merge cu 12 km/oră. Lex și Mex, câinii celor doi, încep să alerge împreună de la bicicleta lui Balfie până la a lui Alfie și înapoi, cu o viteză medie de 18 km/oră. Câți kilometri au alergat câinii în momentul în care Alfie îl prinde din urmă pe Balfie?

Trei canibali și trei benedictini trebuie să treacă un râu. Au la dispoziție o singură barcă, în care încap doar două persoane. Totuși, benedictinii nu trebuie să rămână niciodată pe vreun mal sau pe altul mai puțini decât canibalii, întrucât aceștia din urmă ar putea să-i facă pastramă. De asemenea, dacă doi canibali ajung pe un mal pe care este un singur benedictin acesta din urmă se poate socoti deja pastramă. Bineînțeles, observația este valabilă și pentru cazul în care un canibal și un benedictin ajung la un mal pe care se află deja un canibal sau doi. Atâta vreme cât sunt însă în număr egal, nu se întâmplă nimic. Cum trec toți cei șase râul?

Îi mulțumesc lui Mihai Negrea pentru verificări. I-aș ruga pe cei care îmi trimit rezolvări prin e-mail să spună și cât de grea li se pare problema la care răspund (pe o scară de la 1 la 5). Mulțumesc. Comentariile, întrebările, propunerile, sugestiile și reclamațiile sunt așteptate la viorel.zaicu@hotnews.ro.

Rezolvări

Bicicliștii

Nu trebuie să aflăm decât timpul care trece până când Alfie îl prinde pe Balfie: 40 de minute. Cum Lex și Mex aleargă încontinuu timp de 40 de minute, rezultă că au parcurs 12 km.

Canibalii

Trec râul doi canibali. Se întoarce unul. (Pot trece și un canibal și un benedictin, caz în care cel care se întoarce e benedictin.) Din nou trec doi canibali și se întoarce unul. În acest moment pe malul de pornire sunt trei benedictini și un canibal. Trec râul doi benedictini și unul dintre ei se întoarce luând și un canibal. În sfârșit, trec râul cei doi benedictini, așa încât pe malul de destinație ajung trei benedictini și un canibal. Acesta din urmă mai face două ture pentru a-și aduce semenii pe malul de destinație și nimeni nu ajunge pastramă.

Cititi si provocarile de logica din ultimele 10 saptamani:

Covrigii si calendarul

Pescarii si vardistul

2016 si reteta cea noua

Melcul si musca

Ciorapii si monedele

Logicianul in vacanta

Cutia cu purici și literele

Painea prajita si mancatorii de iaurt

13 monede si niste precupeti

Cinci cercuri si doisprezece infometati

Doua usi si trei fesuri