Strada Fleet Street din Londra, ce a gazduit de-a lungul ultimelor secole cateva mii de reporteri, editori si tipografi care lucrau pentru cele mai mari publicatii nationale din Marea Britanie, dar si pentru publicatii internationale si regionale, a fost parasita, vineri, de ultimii doi jurnalisti care mai lucrau acolo, informeaza Reuters, preluata de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cei doi jurnalisti au parasit Fleet Street dupa ce ziarul scotian Sunday Post si-a inchis biroul in Londra.

"Este o zi mult mai trista pentru jurnalism decat este pentru mine personal. Jurnalismul a disparut din Fleet Street", a spus Darryl Smith, in varsta de 43 de ani, unul dintre ultimii doi jurnalisti care au parasit Fleet Street.

Strada Fleet Street a devenit sinonima cu activitatea editoriala inca din anii 1500, cand Wynkyn de Worde a infiintat o presa de tipar. Primul cotidian care si-a deschis biroul pe aceasta strada, Daily Courant, a fost lansat in anul 1702.

Fleet Street a fost cunoscuta insa si sub numele de "Strada Rusinii", dupa ce tabloidele britanice si-au deschis reprezentante pe aceasta strada.

In umbra Catedralei St Paul, strada este localizata ideal pentru jurnalisti, fiind aflata foarte aproape de districtul financiar al orasului, Royal Courts of Justice si politicienii de la Westminster.

"Orice persoana interesata de jurnalism realizeaza ca Fleet Street este inima acestei activitati", a spus mogulul Rupert Murdoch in anul 1969, cand a cumparat tabloidul News of the World.

Totusi, in anul 1986, Murdoch a mutat ziarele, intre care, pana atunci, s-au numarat si The Times si The Sunday Times, precum si tabloidul The Sun, in estul Londrei, unde tehnologia a inlocuit presele de tipar.

In trei ani, toate celelalte ziare nationale au incercat sa reduca costurile intr-o industrie decimata de expansiunea internetului. De exemplu, jurnalistii agentiei de presa Reuters si-au parasit demult sediul de la numarul 85, care a fost transformat intr-un restaurant.

In prezent, pe strada Fleet Street, unde obisnuiau sa se auda sunetul masinilor de scris, isi desfasoara activitatea bancheri si contabili.

"In mare parte, sunt bancheri acum. Nici macar nu sunt sigur ca oamenii de aici cunosc istoria strazii", a spus Smith, care a inceput sa lucreze in Fleet Street la varsta de 18 ani.

Colegul sau alaturi de care paraseste Fleet Street, este Gavin Sheriff, in varsta de 54 de ani, care a inceput sa lucreze pe aceasta strada in urma cu 32 de ani.

"Imi amintesc ca mergeam pe strada si ma minunam de camioanele uriase incarcate cu role mari de hartie de ziar, care incercau sa ajunga in locuri precum The Sun, pentru a tipari ziarele", a povestit el.

"Cand intrai in redactie simteai ca intri intr-un loc ceva mai special. Era o incapere plina de fum. Nu puteai sa vezi dintr-un capat al camerei in altul, plin de oameni care lucrau de zor la masini de scris si se luptau sa obtina informatii prin linii telefonice proaste", a mai spus jurnalistul.

Desi ocupantii strazii Fleet Street aveau o buna reputatie pentru adresarea unor intrebari serioase si pertinente autoritatilor, ei erau la fel de renumiti pentru consumul crescut de alcool in puburi locale. Fiecare publicatie avea un pub preferat.