Ziua internationala a prieteniei, marcata in fiecare an pe 30 iulie, a fost adoptata oficial de ONU in 2011, in ideea de a transmite mesajul ca prietenia intre popoare, tari, culturi si indivizi poate inspira eforturile de pace si poate construi punti de legatura intre comunitati, scrie Agerpres. Conceptul de prietenie este extins astfel dincolo de relatiile individuale.

ONU invita toate statele membre sa sarbatoreasca aceasta zi in concordanta cu cultura si obiceiurile locale, nationale sau regionale, inclusiv prin activitati educationale si de constientizare a valorii relatiilor de prietenie in viata tuturor.

Ziua internationala a prieteniei este o initiativa care urmeaza propunerii facute de UNESCO si care a fost preluata de Adunarea Generala a ONU in 1997. Atunci, prin Rezolutia A/RES/52/13, s-a definit cultura pacii ca un set de valori, atitudini si comportamente care resping violenta si depun eforturi pentru prevenirea conflictelor prin abordarea cauzelor lor profunde, scrie site-ul un.org.

La baza adoptarii acestei zile a stat si Deceniul International de promovare a unei culturi a non-violentei si a pacii pentru copiii lumii 2001-2010, adoptat prin Rezolutia A/RES/53/25, din 1998, prin care Adunarea Generala a recunoscut ca un prejudiciu enorm si multa suferinta sunt cauzate copiilor prin diferite forme de violenta, subliniind totodata ca promovarea unei culturi a pacii si a non-violentei ar trebui sa fie transmisa copiilor prin educatie, mai scrie sursa mentionata mai sus.

In vederea implementarii unor masuri de instalare a culturii pacii, Declaratia si Programul de actiune asupra unei culturi a pacii (A/RES/53/243) din 1999 traseaza opt arii de actiune pentru state, organizatii si persoane: promovarea conceptului de cultura a pacii, prin educatie; promovarea sustenabilitatii economice si a dezvoltarii sociale; promovarea respectului pentru toate categoriile de drepturi ale omului; asigurarea egalitatii intre femei si barbati; promovarea democratiei participative; asigurarea unui grad de toleranta si solidaritate sporit; garantarea accesului gratuit la informatii si cunoastere in domeniu; promovarea pacii si securitatii internationale.

Ziua internationala a prieteniei se bazeaza pe recunoasterea relevantei si importanta prieteniei ca un sentiment nobil si valoros in viata fiintelor umane din intreaga lume. E ziua in care, indiferent de etnie si de sex, se leaga conexiuni si empatii. Desi relatiile de prietenie pot fi diferite, relatii intre acelasi sex, relatii de prietenie intre mama si fiica, tata si fiu, fiecare dintre ele trebuie sarbatorita. Unul dintre obiectivele Zilei internationale a prieteniei este atragerea tinerilor, inclusiv a viitorilor lideri, in activitatile comunitare indreptate spre acceptarea diferentelor culturale.

In mesajul sau transmis cu ocazia Zilei internationale a prieteniei din 2015, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a precizat: "In contextul in care ne confruntam cu discriminarea, malitiozitatea si cruzimea care conduc la conflicte si atrocitati care afecteaza milioane de oameni, este de o importanta primordiala sa dam o replica acestor trenduri distructive, printr-un angajament reinnoit, de a gasi umanitatea comuna si de a promova progresul comun".