Trei persoane au impreuna 80 de ani. Cati ani aveau - impreuna, fireste - cei trei cu trei ani inainte? Un logician se duce in vacanta pe o insula pe care locuiesc doar trei familii. Inca dinainte de a ajunge acolo a aflat de la ghid ca cele trei familii se deosebesc foarte tare: cei din familia Alfie spun intotdeauna adevarul, cei din familia Balfie mint sau spun adevarul dupa pofta inimii, iar cei din familia Calfie mint tot timpul. I s-a mai spus ca cele trei familii se imbraca in culori diferite in fiecare zi, in asa fel incat niciodata nu pot fi intalniti doi membri ai unor familii diferite imbracati in haine de aceeasi culoare. Seara, la o terasa, se intalneste cu trei localnici, care vin sa i se prezinte. Cel imbracat in camasa rosie ii spune:

Provocarea de logica a saptamaniiFoto: Hotnews

- Eu nu sunt din familia Calfie.

Apoi vorbeste cel cu camasa albastra.

- Eu nu sunt din familia Calfie.

In sfarsit, cel cu camasa alba ii spune:

- Eu sunt din familia Calfie.

Ce familia era imbracata in alb in ziua respectiva?

Mentiuni

Le multumesc tuturor celor care au trimis raspunsuri si notari. De data asta toate raspunsurile au fost bune. Ii multumesc lui Mihai Negrea pentru verificarea problemelor.

NB: I-as ruga pe cei care imi trimit rezolvari prin e-mail sa spuna si cat de grea li se pare problema la care raspund (pe o scara de la 1 la 5). Multumesc. Comentariile, intrebarile, propunerile, sugestiile si reclamatiile sunt asteptate la viorel.zaicu@hotnews.ro.

Rezolvări

Vârstele

Problema este banală, și totuși, foarte mulți răspund urgent „77”. Răspunsul corect este „71”.

Logicianul

În ziua respectivă sunt îmbrăcați în alb cei din familia Balfie. Reprezentantul lor a spus că el face parte din familia Calfie, așa că nu avea cum să spună adevărul (pentru că ar fi trebuit să mintă) și nici nu putea să fie din familia mincinoșilor (pentru că ar fi spus un adevăr).

Cititi si provocarile de logica din ultimele zece saptamani:

Cutia cu purici și literele

Painea prajita si mancatorii de iaurt

13 monede si niste precupeti

Cinci cercuri si doisprezece infometati

Doua usi si trei fesuri

Varza, Gogu si ceasurile

Varstele copiilor si spargatorii

Caracatitele si propozitiile adevarate

Bacteriile si lantul

Sfertul de cerc si melcii strategi