Saptamana trecuta Barack Obama a desemnat legendarul bar Stonewall din New york City ca fiind primul loc al natiunii americane in care a fost purtata lupta pentru drepturile comunitatii LGBT, invocand necesitatea de a recunoaste diversitatea ce defineste natiunea si spiritul american, conform laughingsquid.com.

Barul Stonewall din New york City a devenit monumentul national al comunitatii LGBTFoto: captura ecran

"Stonewall este primul nostru monument national ce simbolizeaza lupta pentru drepturile LGBT", a declarat presedintele american intr-un anunt.

Monumentul este un omagiu adus celor care s-au impotrivit hartuirilor purtate de politistii anti-gay in anul 1969 la barul din Greenwich Village.

Din punct de vedere istoric, protestul este vazut ca fiind scanteia care a aprins miscarea pentru drepturile homosexualilor in Statele Unite ale Americii.

Monumentul include barul Stonewall Inn, precum si Parcul Christopher, strazile si trotuarele apropiate unde a fost purtata revolta.

Revolta de la Stonewall a inceput in iunie 1969, cand barul a fost perchezitionat de catre agentii de politie la ora trei dimineata pentru a vedea daca acolo se servesc bauturi alcoolice fara licenta.

Dupa ce angajatii Stonewall au fost arestati, impreuna cu alte patru persoane transgen, patronii barului au protestat aruncand cu stile in strada.

Revolta acestora a inspirat alte miscari si demonstratii purtate in fata barului, precum si crearea organizatiilor ce lupta pentru drepturile comunitatii LGBT.