Marti, 17 mai, Enrique Peña Nieto a inaintat o propunere pentru legalizarea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex pe intreg teritoriul Statelor Unite Mexicane, scrie publicatia Quartz. Proiectul de lege (redactat in limba spaniola) presupune modificarea constitutiei tarii pentru a oferi permisiunea cuplurilor gay de a isi oficializa uniunea oriunde pe teritoriul Mexicului.

Legalizarea casatoriei intre persoanele de acelasi sexFoto: captura ecran

Am inaintat aceasta propunere guvernului mexican pentru a combate toate tipurile de discriminare, inclusiv discriminarea pe criterii de orientare sexuala, declara presedintele Mexicului intr-o postare pe contul sau de Twitter.

In prezent casatoriile gay sunt acceptate prin lege in mai multe state din Mexic, iar Curtea Suprema a Mexicului a stabilit anul trecut ca legile de stat care definesc casatoria drept uniunea dintre un barbat si o femeie sunt neconstitutionale.

Insa functionarii publici s-au impotrivit acestei hotarari si au incercat sa blocheze petitiile pentru acordarea certificatelor de casatorie, insistand ca persoanele de acelasi sex sa ofere dovezi pentru orientarea lor sexuala.

In Mexic, unde religia catolica este predominanta, aproximativ jumatate din populatie se opune uniunii matrimoniale intre persoanele gay, insa sondajele de opinie efectuate in ultimii ani arata ca publicul este pregatit sa sprijine aceasta lege.

In cazul in care legea va fi aprobata, Mexic ar deveni a cincea tara din America Latina in care casatoriile intre persoanele de acelasi sex sunt legale.

Citeste si: