Ucraina a castigat competitia Eurovision 2016, cu piesa "1944", interpretata de Jamala. Pe urmatoarele doua locuri in clasament s-au situat Australia si Rusia. Finala s-a desfasurat sambata seara, la Stockholm, in Suedia, transmite Mediafax.

Jamala a castigat EurovisionulFoto: Captura YouTube

Piesa aleasa de Ucraina sa o reprezinte a declansat o polemica in Rusia fiindca evoca deportarea de catre Stalin a tatarilor din Crimeea, a castigat marea finala, noteaza Agerpres.

Textul in engleza al piesei este scris chiar de ea, fiind inspirat din amintirile strabunicii sale, deportata cu cei cinci copii din Crimeea, alaturi de alti circa 240.000 de tatari.

Oficiali politici de la Moscova si din Crimeea au protestat impotriva acestei alegeri destinate, potrivit lor, sa denigreze Rusia, dupa ce aceasta a anexat, in martie 2014, peninsula ucraineana Crimeea.

Finala competitiei muzicale Eurovision de sambata seara diseara, in care au intrat 26 de tari si la care ar fi trebuit sa participe si Romania, daca nu ar fi fost descalificata, in urma datoriile acumulate de TVR, a fost difuzata pe canalul oficial de Youtube al Eurovision.

Piesele care s-au calificat in finala au fost decise in urma voturilor telespectatorilor trimise prin SMS, dar si in urma votului unui juriu de specialitate, conform eurovision.tv.

Primele zece tari calificate pentru finala din 14 mai, dupa prima semifinala, care a avut loc marti, 10 mai, au fost Azerbaidjan, Rusia, Olanda, Ungaria, Croatia, Austria, Armenia, Cehia, Cipru si Malta.

Dupa semifinala a II-a, desfasurata joi, urmatoarele zece tari s-au calificat pentru a canta in finala de sambata :Letonia, Georgia, Bulgaria, Australia, Ucraina, Serbia, Polonia, Israel, Lituania si Belgia.

De asemenea, pentru finala Eurovision, au fost calificate din oficiu: Spania, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie si Suedia. Astfel, in finala vor intra in competitie 26 de tari.