Un tanar canadian de 15 ani, William Gadoury, a facut o descoperire stiintifica care va face istorie, gasind un oras mare Maya necunoscut pana in prezent, potrivit cotidianului Le Journal de Montreal, citat de Le Figaro. Mai interesanta este insa metoda aplicata de William pentru a face aceasta descoperire care ar putea oferi raspunsuri de mult cautate de arheologi si istorici.

William GadouryFoto: Le Figaro

Pasionat de astronomie, el a apelat la cunostiintele civilizatiei precolumbiene despre stele. Analizand cu atentie timp de 3 ani 20 de constelatii Maya si mai multi astri, el si-a dat seama ca descoperise un tipar, o "harta astrala", iar "fiecarei pozitii" ii corespundea pe Tera unul din cele 117 de orase Maya.

Prin observarea celei de-a 23-a constelatiii, William isi da seama ca trei stele nu au corespondent in harta oraselor mayase cunoscute. Aceasta a fost deductia care l-a condus pe tanar sa creada ca in jungla mexicana se afla un oras necunoscut.

"Nu intelegeam de ce Maya si-a construit orasele departe de rauri, pe terenuri marginale si in munti", spune William Gadoury. "Trebuia sa aiba un alt motiv, si cum ei s-au inchinat stelelor, ideea mi-a venit pentru a verifica ipoteza mea.", a declarat acesta.

"Am impartasit descoperirea mea cu Agentia Spatiala canadiana care mi-a trimis o serie de imagini din satelit de la NASA si de la agentia japoneza JAXA ", spune el. Imaginile din satelit indica prezenta a 30 de cladiri.

Acest sit istoric, numit "K'AAK 'CHI' 'de catre adolescent, se afla in Peninsula Yucatan, in inima junglei mexicane, locul fiind foarte greu accesibil. Descoperirea este rezultatul unei munci de lunga pentru William Gadoury.