Autoritatile din Moscova ameninta cu interzicerea vanzarii de shaorma si kebab, sustinand ca standurile unde sunt vandute aceste produse incalca constant standardele sanitare, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vom curata strazile de toate shaormariile. Va disparea complet (produsul - n.red.)", a declarat un oficial moscovit, Alexey Nemeryuk, pentru tabloidul rus Komsomolskaya Pravda.

Seful departamentului de comert si servicii a adaugat ca patrobii standurilor au refuzat "sa suporte chiar si cele mai mici costuri pentru mentinerea standardelor adecvate de salubrizare."

Anuntul i-a indignat pe moscoviti care au lansat un protest pe Twitter, folosind hashtag-ul "#ShaurmaZhivi" - care poate fi tradus cu aproximatie "traiasca shaorma" sau "shaorma va supravietui".

Unii l-au comparat pe primarul Moscovei Sergei Sobyanin cu Ivan cel Groaznic, care si-a omorat fiul.

Altii au cerut un "exod al shaormei" catre Sankt Petersburg sau Minsk in Belarus. Altii au glumit ca isi vor ascunde carnea de politie.

Un utilizator a refuzat sa creada amenintarile, glumind ca sunt mai multe sanse ca politicianul de opozitie Alexei Navalni sa ajunga primar decat ca magazinele de kebab sa dispara.

Un alt utilizator si-a pus sperantele in Iron Man sa salveze shaorma "de la extinctie".

Administratia moscovita a incercat in repetate randuri sa impiedice chioscurile din oras sa vanda shaorma.

In 2006, autoritatile au instituit noi regulamente si standarde sanitare, iar un an mai tarziu inspectorii sanitari au jurat sa opreasca complet vanzarea de shaorma.

In 2010, Sobyanin, la acea data recent ales primar al orasului, a ordonat demolarea chioscurilor incercand sa scape Moscova de structuri "ilegale" si sa "aduca ordine in planurile urbane".

Nemeryuk a avertizat ca autoritatile u se vor opri la shaorma, precizand ca chioscurile care vand inghetata ar putea de asemenea sa dispara.