O caracatita a realizat o evadare indrazneata din acvariul national din Noua Zeelanda, fugind din bazinul ei, strecurandu-se printr-o conducta de evacuare lunga de 50 de metri si disparand in mare, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

In scene ce amintesc de filmul Finding Nemo, Inky - o caracatita obisnuita din Noua Zeelanda - a facut mutarea spre libertate dupa ce capacul bazinului ei a fost lasat din greseala usor intredeschis, scrie publicatia citata.

Angajatii cred ca la miezul noptii, cand acvariul era pustiu, Inky a urcat pana la capatul de sus al bazinului, a coborat pe partea exterioara si a mers pe podeaua acvariului.

“Caracatitele sunt cunoscuti artisti ai evadarii”, a spus Rob Yarrell, managerul Acvariului National al Noii Zeelande din Napier.

“Dar Inky chiar si-a incercat norocul. Nu cred ca era nemultumit de noi sau singuratic, pentru ca sunt creaturi solitare. Dar el este un baiat atat de curios. El ar fi vrut sa stie ce se intampla in exterior. Asa este personalitatea lui”, a explicat Yarrell.

O teorie privind evadarea este ca Inky s-a tarat pe podeaua acvariului - o calatorie de trei sau patru metri - si apoi, simtind ca libertatea este aproape, a intrat intr-o conducta ce dadea direct in mare.

Conducta este lunga de 50 de metri si ajunge in apele Golfului Hawke, pe coasta de est a insulei nordice a Noii Zeelande.

O alta ruta pentru evadare ar fi putut implica o teava stramta de deasupra bazinului lui Inky, ce duce catre scurgerea de sub podea.

“Eu si angajatii suntem destul de tristi. Dar asta e Inky si el a fost intotdeauna o caracatita surprinzatoare”, a spus managerul acvariului, adaugand ca nu a fost lansata vreo cautare a lui Inky.

Deoarece caracatitele nu au oase, sunt capabile sa intre in spatii extrem de mici, existand imagini cu unele trecand prin locuri de marimea unei monede.

De asemenea, se crede ca sunt extrem de inteligente si capabile sa foloseasca unelte.

Tot in Noua Zeelanda, la centrul pentru educatie marina Island Bay, s-a descoperit ca o caracatita avea obiceiul sa viziteze peste noapte un alt acvariu pentru a fura crabi, intorcandu-se apoi in bazinul ei.

Inky, de marimea unei mingi de rugby, a fost adus in urma cu cativa ani de un pescar local. Avea cicatrici, “arata rau”, cu membre scurtate, si-a amintit Yarrell.