Banii si locul de resedinta joaca un rol major in determinarea sperantei de viata in SUA, potrivit unui studiu publicat luni in revista "Journal of the American Medical Association" (JAMA), informeaza agentia DPA, citata de Agerpres.

Cei mai bogati cetateni ai SUA - adica 1 la suta, aflati la cel mai inalt punct din scara veniturilor ￯ traiesc in medie cu 15 ani mai mult decat compatriotii lor de la capatul inferior al aceeasi scari a veniturilor, a constatat un studiu condus de economistul Raj Chetty de la Universitatea Stanford.

Cercetatorii si-au intemeiat studiul pe miliarde de date culese de la autoritatile americane din domeniul fiscal si al pensiilor. Aceste date arata ca cei bogati au o durata a vietii mai lunga indiferent de locul in care traiesc. In ceea ce ii priveste pe saraci, locul de resedinta joaca un rol determinant in durata vietii acestora. Astfel, locuitorii mai putin norocosi din orase cum sunt San Francisco, Los Angeles sau New York, raman totusi sanatosi in mai mare masura decat cei din zonele industriale sau din regiunile mai putin prospere ale tarii.

De ce anume se intampla acest lucru, expertii nu pot sa aprecieze, noteaza DPA. Rezultatele studiului au aratat ca, de exemplu, americanii cu un venit de aproximativ 230.000 de dolari pe an, au o sansa buna sa traiasca pana la varsta de 89 de ani. Pe de alta parte, cei care au trait la nivelul saraciei in orasul Detroit, sediul industriei auto din SUA sau in alte orase industriale, au o durata medie de viata de 74 de ani, mai constata studiul citat de agentia DPA.