Unul dintre ultimii leoparzi de Amur de pe Terra, un animal de mari dimensiuni in varsta de 20 de ani, afectat de o boala de rinichi si de varsta inaintata, a fost eutanasiat la gradina zoologica Oregon Zoo din SUA, au anuntat oficialii acesteia, citati de agentia Reuters.

"Avand in vedere faptul ca mai exista mai putin de 300 de astfel de animale in intreaga lume, fiecare disparitie se simte", a declarat intr-un comunicat curatorul gradinii zoologice Amy Cutting. Marti, inainte de moartea sa, femela de leopard de Amur, pe nume Kia, s-ar putea sa fi fost cel mai batran exemplar din aceasta subspecie de leoparzi de pe planeta, a estimat gradina zoologica. Pe parcursul vietii sale, Kia a dat nastere la noua pui, cifra care reprezinta trei la suta din populatia mondiala de leoparzi de Amur, citeaza Agerpres.

"Ea a avut o viata buna, a nascut o multime de pui si a fost o mama excelenta", a spus Cynthia Kreider, care conduce eforturile Association of Zoos and Aquariums pentru sprijinirea si conservarea leoparzilor de Amur in salbaticie. Populatii din aceasta felina gigant care se gasesc numai in nordul Chinei si in zona extrem orientala a Rusiei, au fost decimate de braconaj, de cosangvinizare si de incendii, estimandu-se ca in prezent mai putin de 70 de animale traiesc in salbaticie.

Cei noua pui ai leopardului Kia fac acum parte din eforturile cercetatorilor de a reproduce si de a conserva noi generatii ale acestei subspecii de feline, a mai precizat Oregon Zoo, citata de Reuters.