​Despre masinariile Rube Goldberg vorbim atunci cand avem de-a face cu o inventie proiectata in mod deliberat complicat sau cu o solutie mai putin practica la o problema de inginerie.

Self-operating napkin - Rube GoldbergFoto: captura Google

Aceste sisteme poarta numele inventatorului si artistului american Reuben Garrett Lucius Goldberg (1883–1970), cunoscut in special pentru ilustratiile sale haioase in care sunt exemplificate astfel de sisteme ingineresti.

Apreciate mai mult pentru complexitate, decat pentru utilitate, astfel de masinarii au fost folosite in productia cinematografica pentru efectul lor comic: fie in desene animate, cand este ilustrata o capcana de prins soareci, spre exemplu, fie in filme de comedie, si este sursa de inspiratie atat pentru jocuri de masa pentru copii, precum "Mouse Trap", cat si pentru competitii pe tematici ingineresti, precum "The Chain Reaction Contraption Contest" si "Rube Goldberg Contest".

Iata cum arata un astfel de sistem si cum a fost gandit de catre creatorul sau, Rube Goldberg, intr-un material video creat in anii 1940 si intitulat "Something for Nothing".

In materialul video de mai jos vedem cum arata cel mai mic sistem proiectat in stilul lui Rube Golberg: este vorba despre proiectul "Art of Time,” realizat de compania japoneza Seiko, ca reclama pentru cel mai recent produs al companiei.