Un catalog audio cu sunetele pe care le producem atunci cand mestecam diferite alimente ne-ar putea ajuta sa ne restrictionam dieta. Este vorba despre tehnologia inventata de Wenyao Xu, cercetator in cadrul Universitatii din Buffalo, Statele Unite ale Americii, care a conceput un colier ce monitorizeaza alimentele pe care le consumam, scrie Good Magazine. Colierul este elementul central al programului dezvoltat de cercetator, AutoDietary, ce are incorporat un microfon care inregistreaza sunetele produse de alimente pe care le consumam in timp ce mestecam si inghitim.

Prototipul sistemului AutoDietaryFoto: captura ecran

Dispozitivul incorporat in colier este conectat la o aplicatie instalata pe telefonul mobil prin care comunica continutul caloric al alimentelor ingerate, identificate in libraria de sunete construita de cercetator. Colierul a fost testat in cadrul unui experiment efectuat recent pe 12 voluntari cu varste cuprinse intre 13 si 49 de ani, carora li s-au dat sa consume apa, mere, chipsuri, alune si nuci.

Datele studiului, publicate in editia de luna trecuta a jurnalului "IEEE Sensors Journal", arata ca precizia aplicatiei pentru identificarea alimentelor consumate a fost de 85%.

Dispozitivul are insa cateva puncte slabe: nu poate face diferenta intre bauturile racoritoare cu si fara zahar si nu poate identifica felurile de mancare complexe, precum tocanita.

Insa ideea de baza este ca aceasta tehnologie a fost dezvoltata pentru a fi folosita in paralel cu alte aplicatii care alcatuiesc un plan dietetic.

"Fiecare aliment are propria sa identitate sonora, atunci cand este mestecat," declara inventatorul tehnologiei, care este de parere ca pe viitor astfel de dispozitive ar putea fi de ajutor persoanelor care sufera de diabet, obezitate si alte tulburari de alimentatie, ajutandu-i sa monitorizeze cu precizie regimul lor alimentar.

Chiar daca este inca in faza de dezvoltare, aceasta tehnologie ar putea fi utila pe viitor pentru a monitoriza viteza cu care mestecam si inghitim si ne-ar putea ajuta sa controlam portiile de mancare, amintindu-ne la fiecare pas cat de important este sa mestecam bine alimentele inainte de a le inghiti.