VIDEO Cum se trimitea un e-mail in anii 1980

de G.T.     HotNews.ro
Marţi, 15 martie 2016, 9:35 Magazin

Cum se trimitea un email folosind sistemul Prestel in anii 1980
Foto: Captura YouTube
​Materialul video de mai jos face parte din productia britanica televizata in anii 1980 si intitulata "Database", in cadrul careia era prezentata pas cu pas evolutia tehnologica de la acea vreme in materie de calculatoare.

In clipul de mai jos utilizatorul Julian Green arata cum trimite un email prin sistemul Prestel.

Prestel este numele unui sistem de text interactiv dezvoltat in timpul anilor 1970 si lansat in 1979, care ajuns sa aiba la vremea respectiva aproximativ 90 de mii de utilizatori numai in Marea Britanie, conform wikipedia.org, in ciuda faptului ca la acea vreme costul unei pagini in baza de date Prestel era de circa 16 mii de lire pe an, scrie motherboard.vice.com.

La fel de impresionant este si faptul ca familia Green, invitatii din acest episod al productiei Database, detineau computerul impreuna cu alti investitori, dar si faptul ca parola pe care Julian Green o foloseste este "1234".Citeste si:
10990 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  Si mai uimitor (Marţi, 15 martie 2016, 10:30)

  DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator]

  Este faptul ca bazele sau legile de functionare ale calculatorului, ale liniei telefonice pentru transmiterea de date, etc sunt exact aceleasi cu cele de azi. Cu foarte mici exceptii (tehnologii cu totul noi) calculatorul de azi nu e decat cel de ieri pus pe "steroizi": tranzistori mai mici, elemente mai sensibile, etc.
  • +5 (5 voturi)    
   Si inca ceva (Marţi, 15 martie 2016, 11:10)

   DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

   TOATE calculatoarele de azi pot fi modelate prin masina Turing. Nici macar un singur calculator digital pe care l-am creat nu e altceva decat masina Turing.

   Avantaj calculator: masina Turing e mecanica deci calculatorul de azi e mai rapid.

   Avantaj Turing: memoria masinii Turing e considerata infinita, ceea ce nici un calculator real nu va avea niciodata.

   Asta spune multe despre un matematician vizionar care a facut acest model de masina (teoretic, fireste, fiind model) in 1936 iar acest model probabil va fi valabil pentru toate calculatoarele ce vor urma in decenii sau poate chiar secole (sper).

   Ceea ce nu stim este daca omul nu este si el o masina Turing.
  • -4 (10 voturi)    
   SSD vs HDD vs banda magnetică (Marţi, 15 martie 2016, 11:40)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

   E ca și cum ai spune că automobilele de azi sunt tot cele din 1900 și că merg pe aceleași șosele.
   • +6 (10 voturi)    
    nu chiar (Marţi, 15 martie 2016, 12:21)

    outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Prima genratie de comunicatii: prin liniile telefonice de cupru se transmiteau semnale analogice. Initial, era DOAR o singura convorbire pe linie. Pe urma, a inceput multiplexarea in frecventa si s-au transmit mai multe convorbiri simultane. A doua generatie de comunicatii: era digitala. Semnalele analogice erau transformate in biti. Cantitatea de date transmisa a crescut de mii de ori (nu, nu exagerez, o convorbire avea nevoie initial de 64kbps, apoi 8kbps - de ex in GSM, si chiar mai putin azi). Astfel, prin ACELEASI linii telefonice de cupru avem internet de mare viteza (ADSL), unde vitezele sunt de ordinul Mbps. Totul se datoreaza avansului tehnologic in procesarea digitala de semnale si teoria transmiterii/compresiei informatiei, stiinte care au la baza matematica si statistica. Asta ar trebui explicat copiilor cand li se preda mate.
    • +3 (3 voturi)    
     Hmmmm (Marţi, 15 martie 2016, 12:57)

     DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

     Sincer mai degraba decat sa subliniez cum arata semnalul in linie (care e tot modulat, deci in final analogic) as sublinia modul de comutare a liniei, de la circuit switched la packet switched: o schimbare totala de paradigma.
     • +4 (4 voturi)    
      semnalul conteaza (Marţi, 15 martie 2016, 14:08)

      outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

      Vad ca ceri o explicatie si mai tehnica. :) Pentru o rata de transfer mare conteaza nivelul FIZIC in primul rand, si eventual, nivelul legaturi de date (pentru accesul la mediu si accesul multiplu) nivelurile urmatoare practic SCAD rata efectiva (pentru ca adauga tot mai multe headere). Conteaza modulatia OFDM care are o eficienta spectrala foarte buna, conteaza constelatiile cu multi biti/simbol, conteaza mecanismele de corectie ale distorsiunilor/erorilor canalului de comunicatie. Packet switched se refera doar la tipul sesiunii, adica nu ai o legatura fizica permanenta pe durata comunicarii, ci ai pachete cu adrese de destinatar. Aia e frectie, nu imbunatateste rata de transfer. Rata de transfer la nivel fizic conteaza. De exemplu, si la generatia a 5a de comunicatii mobile conteaza in primul rand nivelul fizic (multicarrier modulation, massive MIMO, millimeter wave band). PS: Bineinteles ca semnalul e analogic pe linie, dar modulatiile pot fi analogice si digitale. ADSL foloseste modulatie digitala, nu analogica.
      • +3 (3 voturi)    
       In final insa (Marţi, 15 martie 2016, 16:04)

       DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

       Ceea ce face internetul sa mearga nu e modulatia ci modul in care sunt folosite liniile, multe dintre ele pre-datand internetul propriuzis, astfel incat un pachet de date sa sara de pe o linie pe alta - ceva ce nu se putea imagina cu 30 de ani in urma. Acum 30 de ani trebuia sa ai tu o linie intre A si B care era a ta si doar a ta pentru un anumit interval de timp.

       MIMO si DWDM si ADSL sunt toate punct-la-punct. Adica conectezi clientul la primul hop spre provider. What next? Toate acestea iti dau viteza (enorma) si eficienta spectrala (alocare eficienta a benii catre multi utilizatori) insa cu ele nu poti construi o retea de dimensiunea internetului. Pentru internet ai nevoie de rutare ori rutarea asa eficienta cum e data de IP sau MPLS inseamna sa sari de pe o linie pe alta, de pe un circuit pe altul - packet switching. Altfel spus: nu poti construi internetul circuit-switched, insa daca nu folosesti MIMO sau OFDM poti contrui un internet lent insa functional.

       Cu alte cuvinte MIMO si OFDM sunt exact steroizii pe care ii afirmam in comentariul meu. Geniul, inventia masiva, este insa IP. Internetul merge foarte bine si SISO si DSSS, dar merge la 1 Mbps. Poti face o retea IP cu mii de noduri, toate pe Bluetooth 1.0. Si merge. E lenta insa ca naiba.
       • +3 (3 voturi)    
        intrebare (Marţi, 15 martie 2016, 16:48)

        outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

        OK, si daca nu ai o conexiune la nivel fizic rapida, cum poti creste rata de transfer de cateva mii de ori (asa cum s-a intamplat pe liniile de cupru)? Folosind 1000 de alte rute paralele? Sa zicem ca rata mea de transfer e de 64kbps, exact atat cat e nevoie pt voce folosind PCM. Explica cum ajungi la 10Mbps de aici folosind IP. Si apropo', MIMO nu e neaprat point-to-point, poate fi si multi-user. Nici OFDM nu e, se foloseste si la acces multiplu (OFDMA). Da, IP-ul "face internetul sa mearga", dar nu il face mai rapid. Rapiditatea e data de viteza bitilor la nivel fizic. Daca biti sunt lenti, nu prea ai ce face cu IP, decat sa agreghezi foarte multe rute paralele lente, dar asta nu e practic posibil, daca conexiunea ta la Internet e printr-o ruta unica care iti gatuieste rata. Stii teorema max-flow min-cut? Ei bine, aia zice ca rata maxima de transfer intre doua puncte e limitata de taietura din graful retelei care asigura rata minima. De obicei exista gatuiri, astfel ca vitezele conexiunilor point-to-point sunt decisive in rata totala. IP, dupa cum am zis, doar mai adauga ceva headere. PS: Ce nu se putea imagina acu' 30 de ani? "Packet switched" era folosit deja prin anii 50-60. Nu, nu am zis ca poti construi Internetul cu "circuit switched".
        • +2 (2 voturi)    
         De acord (Marţi, 15 martie 2016, 18:21)

         DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

         Si da PHY poate fi multipunct insa in aceeasi zona de acces adica pe acelasi segment fizic.
       • +2 (2 voturi)    
        cred ca am cazut de acord :) (Marţi, 15 martie 2016, 17:00)

        outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

        Tu te referi la revolutia IP in modul de a stabili _comunicatii_, iar eu ma refer la revolutia PHY in _cresterea ratei de transfer_. Da, amandoua conteaza. In primul meu comentariu vorbeam de creseterea ratei datorita imbunatatirii drastice a PHY, apoi to ai venit cu paradigma IP, fara a avea legatura cu rata, probabil dorind sa subliniezi importanta sa pentru Internet.
      • +1 (1 vot)    
       FHSS (Marţi, 15 martie 2016, 16:06)

       DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

       Erata: Bluetooth avea (nu mai stiu cum e la v. 4) FHSS nu DSSS, deci mai ineficient spectral chiar si decat DSSS.
   • +7 (7 voturi)    
    ssd Vs HDD vs banda magnetica (Marţi, 15 martie 2016, 12:39)

    bibarel [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    in 2014 Sony si IBM au stabilit un nou record pentru stocarea datelor pe banda magnetica 148 GB / inch patrat; asa ca pentru volum imens de date inca se foloseste banda magnetica
   • +3 (3 voturi)    
    Am zis (Marţi, 15 martie 2016, 13:01)

    DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Ca exista avansuri insa hei, memoria flash e de 20 de ani aici, chiar daca acum un SSD e cool si trendy. Deci in ultimii 20 de ani au fost imbunatatiri mai mult decat inventii pt flash. Per total efectul este insa avansul tehnologic. Si e bine ca e asa.
  • +1 (1 vot)    
   O fi calculatorul pe steroizi... (Marţi, 15 martie 2016, 17:44)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

   (de ex. in 1990 PC-urile aveau 12MHz procesor si 1Mb RAM), dar si softul a devenit f. umflat (bloated), asa incat se "misca" chiar mai incet decat cele de dinintea lor.
   • +2 (2 voturi)    
    Am avut un sistem de operare favorit (Marţi, 15 martie 2016, 22:09)

    DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui mcris

    Palm OS. Am scris chiar un driver pt el prin 2000. Procesorul Dragonball Z de la Motorola avea 8 MHz sau 16 Mhz si ecranul era in 16 nuante de gri, cu rezolutia 160x160 pixeli. Ce vremuri...
 • +1 (1 vot)    
  Relativ interesant articolul, dar... (Marţi, 15 martie 2016, 17:42)

  mcris [utilizator]

  Sistemul Minitel/Teletel din Franta a fost mult mai de succes (inchis abia in 2012), practic a fost precursorul Internetului. Asteptam un astfel de articol.
  • +1 (1 vot)    
   da si nu (Joi, 21 aprilie 2016, 9:00)

   Cristioan [utilizator] i-a raspuns lui mcris

   MInitel a aparut initial deoarece compania de telefonie a Frantei se saturase sa tipareasca in fiecare an carti de telefoane pe hartie!
   Sistemul s-a dezvoltat mult peste scopul initial si a avut succes mare, insa asta nu a fost neaparat bine pentru francezi, au ramas in urma cu Internetul, tocmai pt ca aveau deja Minitel ...


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă