Cu cat stapanim mai bine "arta de a ignora", in mod special in cazurile in care este vorba despre un exercitiu de perceptie vizuala, cu atat devenim mai eficienti. Cel putin asa sustin psihologii de la Universitatea Johns Hopkins in urma unei serii de experimente ce au ca subiect central atentia.

Experiment efectuat de cercetatorii de la Universitatea Johns HopkinsFoto: Captura YouTube

Este adevarat ca indiciile pe care le primim atunci cand rezolvam un astfel de experiment ne usureaza munca si ne aduce mai rapid aproape de rezultat, insa experimentele efectuate de cercetatorii americani arata ca indiciile in privinta elementelor ce merita ignorate sunt la fel de utile pentru gasirea raspunsului corect in astfel de experimente, scrie iflscience.com.

Sa luam ca exemplu experimentul de mai jos in care ni se cere sa identificam litera T dintr-o multime de caractere de culori diferite, primind indicatii asupra culorii acesteia.

In cadrul studiului, cercetatorii au ajuns la concluzia ca participantii la acest test au fost cu mult mai eficienti atunci cand indicatiile date mentionau caracteristicile pe care participantii trebuiau sa le ignore.

Creierul are puterea de a suprima in mod activ anumiti stimuli exteriori si a isi rafina astfel cautarile pentru a gasi mult mai rapid informatiile necesare care releva raspunsul corect.

"In general atentia este privita ca proces care imbunatateste prelucrarea informatiilor primite de la obiectele din mediul inconjurator. Acest studiu subliniaza importanta suprimarii active a anumitor stimuli exteriori in acest proces, iar aceasta este partea intunecata a atentiei," declara Howard Egeth, profesor in cadrul departamentului de Psihologie si Stiintele Creierului de la Universitatea Johns Hopkins.

"Persoanele care stapanesc arta de a ignora informatiile ce le pot distrage atentia isi imbunatatesc performantele vizuale, abilitati extrem de utile pentru cercetatorii din domeniul medical sau cel al securitatii," este de parere Corbin A. Cunningham, autorul studiului.

Citeste si: