​Inteligenta emotionala se refera la abilitatile de a observa, evalua si controla emotiile si este cunoscuta sub numele de coeficientul EQ sau EI. In timp ce unii cercetatori sustin ca acest tip de inteligenta este innascut, altii sunt de parere ca anumite aspecte pot fi invatate si consolidate prin experienta.

Inteligenta emotionala si succesul pe plan profesionalFoto: captura ecran

Scurta istorie a cercetarii inteligentei emotionale:

  • 1930 – Edward Thorndike descrie conceptul de "inteligenta sociala" ca abilitatea de a te intelege bine cu o mare varietate de persoane.
  • 1940 – David Wechsler sugereaza ca anumite componente ale inteligentei afective sunt esentiale pentru succesul unei persoane.
  • 1950 – In domeniul psihologiei umaniste cercetatorii studiaza modurile de consolidare a inteligentei emotionale.
  • 1975 - Este publicata lucrarea lui Howard Gardner, "The Shattered Mind", prin care psihologul introduce conceptul de "inteligenta multipla".
  • 1985 - Apare conceptul de "inteligenta emotionala" in lucrarea de doctorat a psihologului american Wayne Payne - "A study of emotion: developing emotional intelligence; self-integration; relating to fear, pain and desire (theory, structure of reality, problem-solving, contraction/expansion, tuning in/coming out/letting go)."
  • 1987 – Intr-un articol publicat in jurnalul "Mensa Magazine", Keith Beasley foloseste pentru prima data termenul de "coeficient emotional".
  • 1990 – Psihologii Peter Salovey si John Mayer publica articolul "Emotional Intelligence," in jurnalul "Imagination, Cognition, and Personality".
  • 1995 - Conceptul de "inteligenta emotionala" este popularizat prin intermediul lucrarii lui Daniel Goleman "Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ."

Cei ce au un coeficient ridicat de inteligenta emotionala identifica rapid starile emotionale ale celor din jur si isi folosesc abilitatile in anticiparea evenimentelor, in incercarea lor de a aplana conflicte si a oferi sustinere morala acelora ce se afla pe o pozitie dezavantajoasa. Cu toate astea, exista diferente majore intre persoanele care au un nivel mediu de inteligenta emotionala si cele ce au un coeficient ridicat.

Iata care sunt caracteristicile de baza ale persoanelor inzestrate cu inteligenta emotionala la un nivel ridicat, conform independent.co.uk.

  • Persoanele care au un coeficient EQ mare sunt bune ascultatoare, dar se exprima mai greu, fiind foarte perceptive la emotiile persoanei cu care se afla in dialog.
  • Cei cu abilitati avansate pe plan emotional sunt mai perspicace, in ciuda faptului ca sunt mai rezervati in mediul social.
  • Isi gestioneaza emotiile foarte bine si isi controleaza foarte bine reactiile, dand dovada de diplomatie.
  • Au un simt al umorului bine dezvoltat si, desi sunt adesea rezervate, persoanele care au un coeficient ridicat al inteligentei emotionale au tendinta sa transforme totul intr-o gluma, trecand mai usor peste esecuri.
  • Acceptarea criticilor este, de asemenea, un aspect important al inteligentei emotionale, de care persoanele cu un coeficient EQ ridicat se bucura. Acestea asculta atent opiniile celorlalti si sunt dispuse sa accepte punctele de vedere diferite, fara a se simti ofensate.

In materialul video de mai jos, Bill George, profesor de management in cadrul Universitatii Harvard, vorbeste despre diferentele intre coeficientul IQ si coeficientul EQ si importanta celui din urma pentru succesul pe plan profesional.

Top carti de interes pentru dezvoltarea inteligentei emotionale:

Citeste si: