Andrew Flinders Taylor, un australian in varsta de 36 de ani, incearca un experiment inedit, propunandu-si sa manance timp de un an de zile numai cartofi, informeaza CSID, citat de Mediafax.

In incercarea de a slabi, Andrew Flinders Taylor a decis sa manance doar cartofi timp de un an de zile. Dar oare acest tip de abordare poate functiona sau barbatul va ramane fara nutrientii esentiali pentru organism?

De la inceperea dietei, Taylor a pierdut 10 kg (dupa prima luna) si se bucura de un nivel crescut de energie. In plus, a redus probabilitatea de a se imbolnavi de diabet ori alte boli cronice.

Dupa acelasi interval de timp, Taylor a publicat o fotografie pe Facebook cu o farfurie unde se vede ca nu si-a terminat portia de piure. Aceasta este o ilustrare a teoriei satietatii senzoriale, conform careia placerea de a consuma un singur aliment scade pe masura ce mananci mai mult, pana la punctul in care se renunta complet la aliment.

Consumul a aproape 3 kg de cartofi pe zi ii asigura circa 2.000 de kilocalorii, o cantitate rezonabila pentru un barbat de talia sa, care vrea sa slabeasca. Chiar daca acest aliment reprezinta o excelenta sursa de carbohidrati si fibre, Taylor nu isi asigura suficiente proteine. Un barbat de 120 kg are nevoie de aproximativ 90g de proteine, iar dieta pe care o urmeaza ii asigura doar 60g.

Proteinele sunt formate din aminoacizi, iar cartofii nu asigura suficienti aminoacizi. Mai mult, cartofii au un procent redus de grasime (doar 9 g la 3 kg), asa ca dieta nu ii asigura lui Taylot doi acizi grasi esentiali (acid linoleic si acid linolenic) si nici nu asigura suficienta grasime pentru absorbtia unor vitamine, precum A, D, E si K.

O dieta sanatoasa contine alimente bogate in acizi grasi polisaturati omega-3 cu lant lung, iar pestele reprezinta cea mai buna sursa. Acesti acizi au un rol important, structural si functional, in membrana celulelor, unde pot activa ca hormoni si pot ajuta la controlul presiunii arteriale.

Taylor va avea provizii suficiente de tiamina, niacina, vitamina B6, acid folic, vitamina C, potasiu, magneziu, fosfor si cupru, chiar luand in calcul anumite pierderi pe timpul gatirii cartofilor.

Prin permiterea cartofilor dulci pentru dieta, acesta si-a sporit sansele de a avea suficienta vitamina E, fier si calciu. Dar din dieta sa lipsesc vitamina D si B12.

Expunerea la soare in Australia ii va asigura suficienta vitamina D, dar rezervele sale de vitamina B12 se vor termina pana in momentul in care va inceta dieta. Deficitul prelungit poate duce la anemie si chiar afectarea permanenta a nervilor.