Montarea unei oglinzi in bucatarie sau in camera in care luam masa cel mai des ne ajuta sa mancam mai putin si sa percepem alimentele ca fiind mai putin apetisante, conform unui studiu efectuat recent de catre psihologii de la Universitatea din Florida si publicat in revista de specialitate "Journal of the Association for Consumer Research", scrie telegraph.co.uk.

De ce este bine sa mancam in fata oglinziiFoto: Captura YouTube

Cercetatorii sunt de parere ca, pe langa privitul in oglinda, farfuriile mai putin luxoase, precum si folosirea furculitei in locul lingurii - atunci cand este posibil schimbul - ne pot ajuta, de asemenea, sa tinem greutatea sub control.

Oamenii aleg adesea alimente nesanatoase pentru ca sunt mai gustoase, insa daca se privesc in oglinda atunci cand mananca, perceptia asupra gustului este diminuata, apare disconfortul si ajung, in final, sa consume alimentele in cantitati cu mult mai mici decat in mod normal.

"O simpla privire in oglinda le aminteste oamenilor importanta aspectului fizic," declara cercetatorul Dr. Ata Jami de la Universitatea din Florida.

"Acest simplu gest ne ajuta sa ne privim obiectiv si sa ne observam comportamentul intr-un mod similar felului in care ii privim si criticam pe cei din jur," adauga acesta.

Citeste si: Ce se intampla atunci cand mananci in fata televizorului?

Pentru a testa aceasta ipoteza, cercetatorii au supus unui experiment 185 de studenti, care au fost pusi sa aleaga intre un tort de ciocolata si o salata de fructe si apoi sa evalueze gustul felurilor de desert, in mod aleator, intr-o camera normala si intr-una cu oglinzi. Cei care au ales tortul de ciocolata au declarat ca desertul a fost mai putin delicios decat cei care l-au mancat in fata oglinzii. In privinta salatei de fructe, evaluarile studentilor au fost asemanatoare indiferent de caz.

In cadrul unui experiment similar, cercetatorii au fost surprinsi sa observe ca participantii la test care au mancat cu lingura au considerat ca desertul contine mai putine calorii, decat cei care au mancat cu furculita.

“Data viitoare cand mancati fara sa ganditi, optati pentru furculita, in locul lingurii. Aceasta metoda simpla va ajuta sa va mentineti circumferinta taliei," a declarat autorul studiului, Dr Dipayan Biswas.