Instalatiile de Craciun din zilele noastre impodobesc brazii, copacii si ferestrele cu becuri mici care sclipesc in multe culori, in asteptarea Craciunului. Dar care este istoria acestor ornamente specifice sarbatorilor de iarna?

Instalatie de bradFoto: captura ecran

Primul pom de Craciun impodobit cu lumini electrice a fost aprins in anul 1882, de Edward Johnson, prietenul si colegul lui Thomas Edison. Insa ideea ca brazii sa fie impodobiti cu luminite nu ii apartine lui Edward Johnson, inainte de instalatii fiind folosite lumanari aprinse.

(Ilustratie aparuta in publicatia Harper's Bazaar pe 1 ianuarie 1870)

Lumanarile erau aprinse pentru a simboliza "lumina lui Iisus," spune Hanssen, membru al organizatiei internationale "Golden Glow of Christmas Past", dar nu de putine ori acest obicei a fost cauza incendiilor ce au avut loc in trecut chiar in Ajun de Craciun.

Ideea Edward Johnson a fost sa inlocuiasca lumanarile cu un sir de becuri luminoase, colorate in alb, rosu si albastru. Insa ideea sa nu a fost folosita la scara larga inca de la inceput, intrucat costurile erau foarte mari: o instalatie de 8 becuri costa cat salariul pe o saptamana sau aproximativ 80$ raportat la economia din zilele noastre.

Acest lucru s-a schimbat, insa, in 1920, cand compania americana General Electric a inceput sa produca la scara larga instalatiile de brad, explica istoricul Kerri Dean, conform times.com.