Parintii tind sa le faca pe plac celor mici, oferindu-le toate cadourile pe care acestia si le doresc, in limita posibilitatilor, insa rasfatul nu trebuie incurajat, scrie psychologytoday.com.

Bucuria de a daruiFoto: Captura YouTube

Iata ce se intampla cand parintii nu asculta acest sfat - 3 motive bune pentru a nu le da celor mici prea multe cadouri de Craciun:

  •  Prea multe cadouri cresc sansele declansarii comportamentului distructiv: copiii care primesc prea multe cadouri devin lacomi si dezvolta emotii negative, care se extind dincolo de perioada copilariei. Conform unui studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Missouri, adultii care au avut parte de o astfel de copilarie sunt mai predispusi sa faca imprumuturi, sa joace la jocuri de noroc si sa aiba obsesia cumparaturilor. Desigur ca in momentul in care primesc cadourile acestia sunt fericiti, dar aceasta fericire este trecatoare si ii incurajeaza sa vrea din ce in ce mai mult.
  • Copiii care primesc prea multe cadouri au o stima de sine redusa. Studiile arata ca nu exista nicio asociere intre bunurile materiale detinute si stima de sine sau fericirea. De aceea, copiii care nu detin multe bunuri materiale, dar au parte de relatii armonioase cu parintii si colegii lor, au parte de mai multa stima de sine. In plus, au mai putine probleme comportamentale si trec cu succes peste obstacolele vietii, decat aceia care au fost rasfatati de parinti.
  • Prea multa cadouri ii priveaza pe cei mici de fericirea de lunga durata. Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca oamenii apreciaza mai mult cadourile pe care le cumpara pentru ceilalti, decat pe cele pe care le cumpara pentru ei insisi. Iar cei care daruiesc mai mult s-au pozitionat in cadrul evaluarilor la un nivel ridicat pe scara satisfactiilor personale decat cei care obisnuiesc sa isi cumpere singuri cadouri. Astfel, ajutand copiii sa fie generosi, le stimulam fericirea de lunga durata. In plus, cei care se bucura numai atunci cand primesc cadouri, ajung sa fie egocentrici si lipsiti de empatie.

Din materialul video de mai jos, publicat recent pe pagina de youtube Oh Joy!, aflam care sunt cei 4 pasi prin care ii putem invata pe cei mici bucuria de a oferi daruri: