​Ar putea o lectura ce contine descrieri ale unor acte de violenta sau un film cu scene agresive sa ne influenteze judecata si sa ne afecteze comportamentul? Conform unui studiu efectuat recent, expunerea la scene de violenta umana este legata de predispozitia de a minti, a insela si a fura, scrie sciencedaily.com.

Scenele video agresive ne pot influenta in mod direct comportamentulFoto: captura ecran

Studiul, publicat in "Journal of Business Ethics", arata ca expunerea la comportamentul agresiv este asociata cu dezvoltarea unui comportament imoral, a inclinatiilor pentru coruptie si inselaciuni pentru castigul material.

Autorii studiului, Josh Gubler si David Wood, au condus trei experimente la care au participat circa 1000 de oameni.

In cadrul primului experiment participantii erau rugati sa faca corecturi gramaticale pe diferite fragmente de text, unele dintre ele continand limbaj licentios si plin de agresivitate. Subiectii erau platiti indiferent daca ofereau o evaluare corecta a paragrafelor sau nu, avand astfel posibilitatea sa triseze. Ceea ce au observat cercetatorii a fost faptul ca persoanele care au primit fragmente cu relatari pline de agresivitate, au fost mai dispusi sa triseze pentru a primi bani.

In cadrul celui de-al doilea experiment participantii la studiu au fost angajati sa evalueze calitatea unor materiale video, fiindu-le mentionat ca sunt platiti numai daca vizionau in intregime clipurile furnizate. Cercetatorii au observat ca cei care au fost pusi sa vizioneze materiale video ce contineau scene de violenta au fost mai dispusi sa triseze, mintind ca au vazut toate materialele video puse la dispozitie.

Rezultatele celui de-al treilea experiment au aratat ca persoanele care petreceau 20 de minute jucand un joc video violent sunt mai putin empatice cu cei din jur. Aceste date au fost confirmate si de alte studii similare, precum este cel publicat in jurnalul "American Psychological Association", care arata modul in care filmele agresive influenteaza comportamentul copiilor.

Studiul ofera noi dovezi care atesta faptul ca mass-media influenteaza negativ comportamentul uman si speram ca aceste date sa fie de folos pentru deciziile pe care parintii le iau in numele copiilor, in privinta activitatilor acestora si a surselor media folosite pentru educatie si divertisment, sunt de parere autorii studiului.

Citeste si: