VIDEO Lipsa de politete este contagioasa (studiu)
In cadrul experimentelor efectuate, oamenii de stiinta au observat ca atitudinea negativa, ostilitatea, lipsa de politete, dorinta de razbunare si comportamentul grosolan sunt manifestari contagioase, pe care le dobandim foarte usor din mediul social, precum se intampla in cazul contaminarii cu virusul gripal. Acestia sunt de parere ca fiecare contact pe care il avem cu o persoana care este nepoliticioasa, sau are o atitudine negativa fata de noi, ne influenteaza comportamentul, devenind astfel "purtatorii acestui virus contagios" cu efect negativ asupra oamenilor cu care interactionam mai departe.
Comportamentul grosolan activeaza in mintea martorului o retea neuronala a conceptelor asociate cu astfel de atitudini, ce il fac mai predispus sa se comporte in mod similar, spun cercetatorii in studiul intitulat "Catching Rudeness Is Like Catching a Cold: The Contagion Effects of Low-Intensity Negative Behaviors" si publicat recent in jurnalul PubMed.
Cu toate astea, astfel de constatari nu sunt noi, in ultimele decenii avand loc o serie de studii care ilustreaza modul in care comportamentul negativ se raspandeste de la o persoana la cealalta, cel mai cunoscut exemplu in acest sens fiind experimentul efectuat in anii 1960 de psihologul canadian Albert Bandura, "Bobo doll experiment", prin care acesta a studiat cum este influentat comportamentul copiilor de manifestarile agresive ale parintilor.
In mod similar, cercetatorii de la Universitatea din Florida au analizat felul in care angajatii companiilor imprumuta comportamentul agresiv de la superiori si il transmit, mai departe, la subalterni, accentuand ideea ca intotdeauna se intampla ca atitudinea negativa sa porneasca de la persoanele cu un statut mai intalt decat cel al subiectului care ia parte la un astfel de comportament, si care devine, la randul lui, purtator al acestui "virus".
Conform opiniei cercetatorilor, exista dovezi ca "virusul" comportamentului cu influente negative poate fi transmis fara intentie, preluat in mod inconstient, asa incat nu este cazul ca alegem sa ne imitam sefii in relatia pe care o avem cu subalternii nostri. De multe ori astfel de tendinte comportamentale se imprumuta fara sa vrem.
Cel mai important aspect al studiului este faptul ca nu trebuie sa fim tinta unor astfel de manifestari pentru a fi "infestati" cu atitudinea negativa. Precum se intampla si in cazul virusurilor gripale, este suficient sa fim prezenti la un astfel de eveniment, pentru a fi contaminati si, in mod similar, efectele pot dura cateva zile, spun cercetatorii. In schimb, spre deosebire de virusul gripal, in acest caz nu exista un vaccin care ne ofere protectie.
Citeste si:

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri