Persoanele care sunt direct expuse comportamentului grosolan al celorlalti, fie ca sunt tinta sau martorul unor astfel de manifestari, imprumuta gesturi nepoliticoase si tind sa se poate la fel, sugereaza un studiu efectuat de Trevor Foulk, Andrew Woolum si Amir Erez in cadrul Universitatii din Florida, scrie scientificamerican.com.

Angajatii imprumuta comportamentul agresiv de la superiori si il transmit la subalterniFoto: captura Google

In cadrul experimentelor efectuate, oamenii de stiinta au observat ca atitudinea negativa, ostilitatea, lipsa de politete, dorinta de razbunare si comportamentul grosolan sunt manifestari contagioase, pe care le dobandim foarte usor din mediul social, precum se intampla in cazul contaminarii cu virusul gripal. Acestia sunt de parere ca fiecare contact pe care il avem cu o persoana care este nepoliticioasa, sau are o atitudine negativa fata de noi, ne influenteaza comportamentul, devenind astfel "purtatorii acestui virus contagios" cu efect negativ asupra oamenilor cu care interactionam mai departe.

Comportamentul grosolan activeaza in mintea martorului o retea neuronala a conceptelor asociate cu astfel de atitudini, ce il fac mai predispus sa se comporte in mod similar, spun cercetatorii in studiul intitulat "Catching Rudeness Is Like Catching a Cold: The Contagion Effects of Low-Intensity Negative Behaviors" si publicat recent in jurnalul PubMed.

Cu toate astea, astfel de constatari nu sunt noi, in ultimele decenii avand loc o serie de studii care ilustreaza modul in care comportamentul negativ se raspandeste de la o persoana la cealalta, cel mai cunoscut exemplu in acest sens fiind experimentul efectuat in anii 1960 de psihologul canadian Albert Bandura, "Bobo doll experiment", prin care acesta a studiat cum este influentat comportamentul copiilor de manifestarile agresive ale parintilor.

In mod similar, cercetatorii de la Universitatea din Florida au analizat felul in care angajatii companiilor imprumuta comportamentul agresiv de la superiori si il transmit, mai departe, la subalterni, accentuand ideea ca intotdeauna se intampla ca atitudinea negativa sa porneasca de la persoanele cu un statut mai intalt decat cel al subiectului care ia parte la un astfel de comportament, si care devine, la randul lui, purtator al acestui "virus".

Conform opiniei cercetatorilor, exista dovezi ca "virusul" comportamentului cu influente negative poate fi transmis fara intentie, preluat in mod inconstient, asa incat nu este cazul ca alegem sa ne imitam sefii in relatia pe care o avem cu subalternii nostri. De multe ori astfel de tendinte comportamentale se imprumuta fara sa vrem.

Cel mai important aspect al studiului este faptul ca nu trebuie sa fim tinta unor astfel de manifestari pentru a fi "infestati" cu atitudinea negativa. Precum se intampla si in cazul virusurilor gripale, este suficient sa fim prezenti la un astfel de eveniment, pentru a fi contaminati si, in mod similar, efectele pot dura cateva zile, spun cercetatorii. In schimb, spre deosebire de virusul gripal, in acest caz nu exista un vaccin care ne ofere protectie.

Citeste si: