Pasarile din familia Fringillidae -"red-cheeked cordonbleu"- cunoscute dupa denumirea stiintifica "Uraeginthus bengalus", au cel mai rapid dans de imperechere, miscarile acestora putand fi observate numai in urma inregistrarilor video, scrie newscientist.com.

Pasare cantatoare din familia FringillidaeFoto: Wikipedia

Miscarile efectuate in cadrul acestui dans nu au fost intalnite la nicio alta specie de pasari, sustine cercetatorul Masayo Soma de la Universitatea Hokkaido din Japonia.

Masayo Soma a observat mai intai sunetul straniu pe care pasarile il fac in timpul dansului si a decis sa le filmeze cu o camera video de mare viteza. Analizand inregistrarea, acesta a observat ca pasarile efectueaza, cu ajutorul membrelor posterioare, intre 20 si 25 de batai pe secunda, timp in care produc un zumzet specific imperecherii.

Desi "ramane misterios faptul ca pasarile cordon-bleus au nevoie de o asemenea modalitate de comunicare," conform opiniei lui Masayo Soma, cercetatorii de la Universitatea Macquarie din Sydney, Australia, sunt de parere ce aceste date ne extind cunoasterea in ceea ce priveste tipurile de limbaj intalnite la pasari.