O companie producatoare de ceai din Turcia a fost amendata de autoritati pentru ca ar fi insultat iaurtul national turc intr-o reclama TV. Versurile "Am incercat airan, ma cam adoarme", cantate de catre un rapper, au determinat autoritatile turce sa ia actiune, considerand reclama ca fiind o insulta la adresa mult iubitului iaurt airan,relateaza i24 News.

Iaurt airanFoto: Captura YouTube

Astfel, intr-o reclama TV pentru "Didi", un popular ice tea produs de compania de ceai detinuta de statul turc, rapperul Ceza a rimat pe versurile: "am incercat airan, ma cam adoarme". Ministrul turc al Comertului a reactionat imediat, obligand compania Caykur sa plateasca o amenda de circa 70 000 de euro pentru ca ar fi "ar fi insultat fara nciiun motiv airanul si ar fi transmis un mesaj destinat sa afecteze negativ vanzarea catre consumatori a popularei bauturi nationale".

De asemenea, reclama TV cu pricina a fost interzisa, intrucat reprezinta o competitie neloiala fata de companiile care vand airan pe piata turca.

Iaurtul airan a fost declarat bautura nationala, in anul 2013, de catre Erdogan, un musulman care respecta cutuma religioasa de a nu consuma alcool.