Orice incercare de a da o definitie pentru perfectionism mentioneaza caracteristici precum: stabilirea unor standarde mult prea ridicate, manifestarea frecventa a unor sentimente de nemultumire fata de lucrurile intreprinse, instalarea depresiei in fata dezamagirilor, tendinta de a fi concentrat asupra posibilitatii esecului si de a lua greselile drept dovada a nepriceperii, precum si adoptarea unei atitudini defensive in fata criticilor.

PerfectionismFoto: captura Google

Cu totii ne dorim sa stapanim un anumit domeniu, sa producem munca de calitate, sa dobandim succesul, insa toate aceste aspecte pot deveni apasatoare, daca nu sunt privite realist, iar daca ajungem sa ne concentram asupra unor detalii minore, riscam sa pierdem din vedere scopul urmat.

Citeste si: De ce rosul unghiilor este specific oamenilor perfectionisti

Iata cateva sfaturi generale, date de specialistii de la Universitatea Princeton, pentru a preintampina si solutiona perfectionismul, conform princeton.edu:

  • fa o lista cu avantajele si dezavantajele dorintei personale de a atinge perfectiunea
  • analizeaza felul in care iti petreci cea mai mare parte a timpului si inlocuieste tendinta de a te ingrijora cu determinarea de duce la bun sfarsit proiectul inceput
  • stabileste termene limita pentru finalizarea proiectelor si fa tot posibilul sa le respecti
  • cand intampini probleme, cere ajutor, nu te incapatana sa le rezolvi singur/singura
  • ia orice critica primita ca pe un sfat si incearca sa vezi in greselile tale oportunitati de a te invata lucruri noi

In videoclipul de mai jos, produs de organizatia Ted, Martin M. Antony, director al Centrului de Cercetare a Anxietatii din cadrul Universitatii Ryerson University, vorbeste despre cateva strategii eficiente prin intermediul carora putem depasi aceasta latura intunecata care ne impiedica sa atingem succesul in ceea ce ne propunem sa facem.

Leo, producatorul canalului de youtube Actualized.org, aduce, de asemenea, contributii importante in lupta de a dobandi increderea in sine, inlaturand tendintele perfectioniste. Definitia data de acesta pentru perfectionism este refuzul de a accepta realitatea. Vedem in materialul video de mai jos motivele pentru care aceasta este caracteristica centrala a persoanelor perfectioniste: