Desi fenomenul "selfie" este in prezent asociat cu dorinta de popularitate si apreciere in mediul online, istoria fotografiilor "selfie" dateaza inca de la inceputul artei fotografice, primele fotografii "selfie" fiind facute de fotograful Robert Cornelius si inventatorul britanic Charles Wheatstone in anii 1840, conform unui articol publicat recent in jurnalul Personality and Individual Diferences.

Cele mai periculoase selfie-uriFoto: Captura YouTube

Cu toate acestea, fenomenul "selfie" s-a raspandit odata cu dezvoltarea tehnologiei smartphone-urilor si utilizarea platformelor de socializare, cuvantul "selfie" fiind prima data utilizat in anul 2002, iar in 2013 ales "cuvantul anului", in conformitate cu Oxford Dictionary.

Daca anul 2013 a fost anul fotografiilor "selfie", in 2015 entuziastii fotografiilor "selfie" au dus aceasta "arta" la un alt nivel, ce poate fi cu usurinta incadrat in categoria sporturilor extreme.

Acesta este si motivul pentru care in luna iunie guvernul rusesc a pornit o campanie intitulata "safe selfie", prin care au fost lansate mesaje de avertizare conform carora "un selfie te poate costa viata", scrie bbc.com.

Anul acesta doi oameni au murit in Muntii Ural facandu-si o fotografie "selfie" cu o grenada, o studenta a murit dupa ce a incercat sa isi faca un "selfie" de pe un pod din Moscova, si recent un tanar de 17 ani din Vologda a cazut de pe un acoperis in timp ce incerca sa isi faca poze de la inaltime, iar lista poate continua, intrucat "fenomenul selfie" este o problema extrem de raspandita la nivel mondial, informeaza bbc.com.

Conform statisticii publicate luna trecuta pe site-ul mashable.com, 12 oameni si-au gasit sfarsitul anul acesta in incercarea de a obtine "selfie"-ul perfect, depasind numarul de morti cauzate de atacul rechinilor, desi este de asteptat ca numarul de morti inregistrate in urma acestui "sport" sa fie, in prezent, cu mult mai mare.

Care este insa motivatia oamenilor pentru a isi risca viata facand astfel de fotografii? Raspunsul este evident: dorinta de a deveni popular in mediul online. In acest sens, postarea de continut unic, cat mai iesit din comun, este reteta succesului care contribuie la crearea unui cult al personalitatii utilizatorilor.

Potrivit unui studiu publicat de Universitatea din Ohio, imaginile pe care utilizatorii le posteaza pe retelele de socializare arata cat de interesanta este viata si personalitatea lor. Astfel, nu este de mirare ca fenomenul "selfie" este considerat un indicator al sanatatii mintale, fiind adesea asociat cu narcisismul si dependenta de socializare in mediul online. Si pentru ca persoanele narcisiste urmaresc sa primeasca admiratie pentru aspectul lor fizic, acestea recurg adesea la modalitati extreme pentru a isi satisface dorinta de atentie.

Exemplul cel mai extrem, in acest sens, este cel al lui Danny Bowman, in varsta de numai 19 ani, care a incercat sa se sinucida pentru ca nu reusea sa isi faca "selfie"-ul perfect, desi petrecea 10 ore pe zi fotografiindu-se.

Danny Bowman nu este, insa, singurul care a dus acest fenomen la extrem, alte cazuri extreme fiind cel mai bine ilustrate in videoclipul de mai jos.

Citeste si: Un tanar indian a renuntat la locul de munca pentru a stabili un nou record mondial pentru cele mai multe fotografii "selfie" facute intr-o ora