Angajatii gradinii zoologice din Odense, al treilea oras ca marime din Danemarca, au efectuat o disectie publica pe cadavrul unui leu in varsta de 9 luni, in fata unei multimi din care faceau parte si copii, scrie NYTimes. Leul, o femela sanatoasa, a fost eutanasiat in luna februarie dupa ce gradina zoologica a incercat fara succes sa ii gaseasca o noua casa.

Incidentul vine la un an dupa ce o alta gradina zoologica daneza, din Copenhaga, a generat critici puternice pentru ca a eutanasiat o girafa sanatoasa, in varsta de 2 ani, pe nume Marius, dupa care a disecat-o si a folosit-o drept hrana pentru lei. Gradina zoologica a explicat atunci ca a facut aceasta miscare pentru a reduce riscul de cosangvinizare.

Activitatea de disectie planificata de Gradina Zoologica din Odense a coincis cu o vacanta scolara a elevilor danezi. Actiunea a provocat manie si critici pe platformele de social media.

Biologul Nina Collatz Christensen de la Gradina Zoologica din Odense a declarat ca disectia a avut loc joi la amiaza, precum fusese programat, iar copiii au fost captivati - unii dintre ei comparandu-si unghiile cu ghearele leului. Cativa dintre ei s-au ferit sa se uite.

"Copiii s-au apropiat de masa de disectie, iar mirosul era foarte puternic, insa au continuat sa priveasca. Nu au fost proteste. Unii copii au crezut ca este prea mult, asa ca au plecat".

Biologul precizeaza ca indignarea provocata de uciderea sau disectia animalelor din gradinile zoologice este surprinzatoare pentru majoritatea danezilor. Danezii, arata ea, sunt un popor pragmatic care pune ratiunea deasupra sentimentalismelor, iar copiii danezi au invatat o lectie valoroasa despre biologie prin disectii.

"Facem acest lucru de peste 20 de ani, si din experienta noastra copiii sunt curiosi, pun intrebari si nu se tem", arata Christensen. "Unii oameni se lasa cuprinsi de emotii in loc sa se gandeasca la stiinta. Dar daca mananci porc sau vaca la cina, trebuie sa omori animalul. Pentru ca este vorba despre un leu dragut, oamenii exagereaza."

Christensen a mai explicat ca leul a fost eutanasiat pentru ca a preveni cosangvinizarea, in conditiile in care femela statea in acelasi tarc cu tatal ei si exista riscul ca animalele sa se imperecheze. Animalul a fost tinut din februarie intr-un congelator.

Potrivit biologului, desi in multe tari, precum SUA, se folosesc contraceptive pentru a tine sub control populatia din gradinile zoologice, multe astfel de institutii din Danemarca si din Europa considera ca este mai bine pentru bunastarea animalelor sa li se permita sa isi exprime instinctele lor naturale, chiar daca asta insemna sacrificarea unora dintre urmasi, ca ultima solutie, din motive de conservare.

Asociatia Europeana a Gradinilor Zoologice si a Acvariilor, cu sediul in Amsterdam, a declarat ca sprijina planurile gardinii zoologice daneze de a diseca leul si a avertizat ca incercarile unora de a genera "indignare morala" din cauza disectiei "nu ar servi protejarii speciilor pe cale de disparitie - si poate chiar impiedica educatorii si persoanele care se ocupa cu conservarea naturii in misiunea lor de a face tocmai acest lucru."

Jessica Alexander, un autor al cartii "Calea daneza de a-ti creste copiii", a scris in editia daneza a The Local, un ziar in limba engleza, ca decizia de a diseca leul in fata copiilor reflecta abordarea tarii fata de educatie. "Parintii danezi tind sa fie foarte sinceri cu copiii lor despre viata si moarte - binele, raul si uratul", a scris ea. "Pentru multi straini, onestitatea daneza se poate resimti un pic dur, ceva asemanator cu un ciocan trantit in fata."